НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

У районному суді на Хмельниччині не вистачає приміщень

03.11.2018

В рамках реалізації національного превентивного механізму регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого у Хмельницькій Оксана Кізаєва та монітор НПМ Андрій Мазур здійснили моніторинговий візит до Старокостянтинівського районного суду Хмельницької області.

Моніторингова група зафіксувала відсутність приміщень для тимчасового тримання підсудних, які перебувають під вартою та приміщень для розміщення особового складу варти. Крім того, у будівлі суду відсутні   приміщення для конфіденційного спілкування підсудних чи засуджених з адвокатом та ознайомлення з матеріалами справи. Відсутні службові входи та ізольовані маршрути для конвоювання, а також бокс або огороджений майданчик для спеціального автомобіля на території суду.

Через відсутність приміщень для тимчасового тримання, підсудних вимушено тримають у стаціонарному загородженні в залі судових засідань на другому поверсі. За таких умов підсудні не мають змоги приймати їжу, не мають вільного доступу до питної води  та до санвузлу.

Також у будівлі суду не повною мірою дотримуються права осіб з обмеженими фізичними можливостями. Пандус облаштовано лише на вході до будівлі. Технічні умови приміщення суду не пристосовані для переміщення осіб з обмеженими фізичними можливостями на другий поверх, де знаходиться одна з двох зал судових засідань. В самих залах судових засідань відсутні окремо передбачені місця для осіб з інвалідністю.

На першому поверсі суду наявний туалет, яким можуть користуватися лише працівники суду, а тому особи з інвалідністю, як і загалом всі учасники судових процесів та відвідувачі суду, мають можливість користуватись лише туалетом на вулиці, який перебуває в неналежному стані. Його використання особами з інвалідністю є взагалі неможливим.

Адміністрація суду повідомила, що відсутність необхідних приміщень пов`язана з технічною неможливістю їх розміщення в існуючій будівлі суду через  малі розміри  цієї будівлі, а тому, необхідним є будівництво нового приміщення суду. На даний час, зі слів голови районного суду,  в міській раді розглядають питання щодо виділення земельної ділянки під будівництво нового приміщення суду.

Моніторингова група дійшла висновку, що забезпечити дотримання усіх державних будівельних норм  у існуючій будівлі суду, яка використовується з 1975 року є об`єктивно неможливим, зважаючи на невеликі розміри самої будівлі та її технічні характеристики.

За результатами моніторингу до Територіального управління Державної судової адміністрації України у  Хмельницькій  області буде направлено звіт із рекомендаціями щодо усунення виявлених порушень.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"