НОВИНИ

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

08.04.2024

РУБРИКАТОР

У Раду внесли проект нового закону про оперативно-розшукову діяльність

12.04.2017

До Верховної Ради України внесено законопроект № 6284, яким пропонується викласти у новій редакції прийнятий у 1992 році Закон “Про оперативно-розшукову діяльність”.

Автори проекту вказують на нагальну потребу прийняття нового Закону «Про оперативно-розшукову діяльність», яка обумовлена не тільки моральною застарілістю чинного закону, а й, у першу чергу, необхідністю узгодження законодавства, яке врегульовує оперативну та процесуальну діяльність, із метою повернення оперативним підрозділам права застосування їхніх можливостей щодо протидії злочинності.

Законопроектом визначено підрозділи, уповноважені на здійснення оперативно-розшукової діяльності, їхні обов’язки та права, межі повноважень, інформаційне забезпечення ОРД.

Пропонується надати можливість здійснення ОРД Державному бюро розслідувань; Державній прикордонній службі України; Національному антикорупційному бюро України; Національній поліції; Державній фіскальній службі; відповідним органам і установам виконання покарань та слідчих ізоляторів, підпорядкованих Міністерству юстиції України; розвідувальному органові Міністерства оборони України; Службі безпеки України; Службі зовнішньої розвідки України; управлінню державної охорони; Військовій службі правопорядку у Збройних Силах України.

Також пропонується заборонити проведення оперативно-розшукової діяльності підрозділам інших міністерств, відомств, громадським, приватним організаціям або особам.

У проекті Закону визначається вичерпний перелік підстав проведення оперативно-розшукової діяльності, чітко визначаються самі оперативно-розшукові заходи та порядок їхнього здійснення, вимоги до документального оформлення.

У документі визначено стадії ОРД, строки ведення оперативно-розшукових справ, їхнє закриття, використання матеріалів, отриманих у результаті оперативно-розшукової діяльності.

У проекті Закону відображено й питання контролю за оперативно-розшуковою діяльністю. Наголошується, що державний контроль за оперативно-розшуковою діяльністю становить правовий механізм функціонально реалізованих уповноваженими органами та їх посадовими особами напрямків діяльності, що забезпечують дотримання законів, прав та інтересів учасників цієї сфери суспільних відносин. Державний контроль за ОРД може здійснюватися у формі позавідомчого та відомчого контролю. Передбачено можливість і форми парламентського, судового та громадського контролю за ОРД.

Окрему увагу в тексті законопроекту присвячено прокурорському нагляду за дотриманням законності під час здійснення оперативно-розшукової діяльності. Визначено суб’єктів прокурорського нагляду, його предмет, межі компетенції прокурорів у цій сфері.

Проектом Закону значна увага приділяється питанням здійснення негласних слідчих (розшукових) дій оперативними підрозділами під час кримінального провадження; оперативно-розшуковому супроводженню кримінального провадження; питанням використання відповідних матеріалів, отриманих у результаті здійснення цих заходів, у кримінальному провадженні.

Нагадаємо, що минулого року подібний законопроект вже реєстрували у парламенті, однак народні депутати не змогли прийняти його у першому читанні і його було знято з розгляду.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"