НОВИНИ

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024

15.03.2024

14.03.2024

13.03.2024

11.03.2024

РУБРИКАТОР

У Раді знову хочуть дозволити СБУ блокувати сайти без рішення суду

23.06.2018

У порядок денний Верховної Ради включили законопроект №6688 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері, який дозволятиме СБУ блокувати сайти без рішення суду.

Про це на своїй сторінці повідомила перша заступниця голови Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Ольга Червакова.

Законопроект внесений народними депутатами з Комітету нацбезпеки і оборони Іваном ВінникомДмитром ТимчукомТетяною Чорновіл.

За словами Червакової, згідно з ним СБУ надається право без рішення суду за допомогою провайдера блокувати доступ до будь-якого інформаційного ресурсу. Підставою для цього в разі ухвалення закону може бути рішення прокурора, слідчого, погодженого з прокурором, або рішення РНБО.

Для провайдерів, які порушать норму, розробили систему штрафів: 1% від річного прибутку та 5% у разі повторного порушення.

“Народний фронт”, здається, зовсім злетів з катушок. Він протискує цей законопроект вже рік. “Здійснення впливу на органи державної влади” – це будь-який громадський контроль чи пересічний пікет – в разі прийняття закону будуть тероризмом. А позасудове блокування сайтів – це повернення навіть не до Януковича, а до самого Сталіна! Навіть закони 16 січня передбачали необхідність рішення суду для блокування інтернет-ресурсів”, – написала Червакова.

Законопроект внесли до порядку денного з третього разу.

На внесення законопроекту відреагували у коаліції “За вільний інтернет”, де його назвали таким, що порушує національне та міжнародне законодавство.

“Підставою для блокування ресурсів визначається “поширення через цей ресурс (сервіс) інформації, з використанням якої вчиняються тяжкі або особливо тяжкі злочини”. Таке формулювання є надзвичайно широким і суперечить принципу правової визначеності, створюючи серйозні можливості для зловживань. Окрім цього, хоча законопроект встанолює “судовий” механізм блокування – за рішенням слідчого судді або суду, – в окремих випадках допускається обмеження доступу до ресурсів за постановою прокурора або слідчого на строк до 48 годин. При цьому законопроект не встановлює граничних строків тимчасового блокування в усіх інших випадках, – зауважили у своїй заяві правозахисники.

Нагадаємо, рік тому на розгляд ВРУ вже вносили проект закону № 6688. Тоді Омбудсман та кілька правозахисних організацій заявили, що він порушує конституційне право на свободу вираження поглядів (стаття 34) та Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод (стаття 10).

 “Свобода вираження поглядів, зокрема, гарантує суспільству право отримувати інформацію, що становить суспільний інтерес. У свою чергу, ЗМІ мають поширювати таку інформацію та ідеї для реалізації своєї ролі “вартового суспільства”. За усталеною практикою Європейського суду з прав людини, функції преси можуть виконувати також й інші суб’єкти: блогери, громадські організації, дослідники тощо”, – зазначено в заяві.

Водночас, як наголошують правозахисники, законопроектом № 6688 пропонується розширити поняття технологічного тероризму, додавши “та/або спрямовані на порушення громадської безпеки, залякування населення, провокації воєнного конфлікту, міжнародного ускладнення, на здійснення впливу на прийняття рішень чи вчинення або невчинення дій органами державної влади чи органами місцевого самоврядування, службовими особами цих органів, об’єднаннями громадян, юридичними особами, або привернення уваги громадськості до певних політичних, релігійних чи інших поглядів винного (терориста)”.

Відповідно, технологічним тероризмом може бути визнана будь-яка дискусія щодо рішень суб’єктів владних повноважень з метою впливу на такі рішення, якщо вона відбувається із використанням мережі інтернет.

“Наголошуємо, що залучення суспільства до процесу прийняття рішень суб’єктами владних повноважень є суттю демократії, яка забезпечується через свободу вираження поглядів”, – зазначали автори заяви.

 Удень 13 липня депутати відмовилися включати до порядку денного розгляд законопроекту про інформаційну безпеку №6688.

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"