НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

РУБРИКАТОР

У Полтаві суд виправдав експрокурора, якого звинувачували в отриманні хабаря

09.02.2021

Київський районний суд Полтави виправдав колишнього прокурора від звинувачень в отримання неправомірної вигоди. Про це стало відомо з вироку від 4 лютого.

У вересні 2018 Полтавська місцева прокуратура зареєструвала кримінальне провадження про викрадення людини.

Про обставини викрадення нібито був обізнаний громадянин, який тимчасово прийняв потерпілого на роботу в виробничий цех по обробці деревини (пилорама). Під час обшуку на пилорамі прокурор вилучив предмети ззовні схожі на корпус гранати РГД-5 та запал до неї УЗРГМ-2.

Наступного дня прокурор говорив із потерпілим по телефону. Чоловік повідомив про побутову сварку з господарем пилорами, але заперечив факт свого викрадення і відмовився від будь-яких претензій до останнього.

Однак у прокурора нібито виник умисел на одержання неправомірної вигоди від господаря пилорами за не притягнення до кримінальної відповідальності.

Свідок цитував слова прокурора: «треба 1 тисячу доларів США і все буде закрито, все буде нормально». Гроші вимагалося надати до кінця дня.

Чоловік звернувся до СБУ і того ж дня під контролем начебто передав 1000 доларів. Прокурор нібито узяв їх в руку і пішов до себе додому.

Поблизу місця проживання прокурора, між двома бетонними плитами на ґрунтовій дорозі виявлено десять доларових купюр. За версією слідства, там їх заховав сам прокурор.

У суді колишній прокурор вину не визнав. Пояснив, що господаря пилорами знає близько двох років як особу, що займається виготовленням дерев’яних дверей та меблів, раніше замовляв у нього меблі, але той не виконав замовлення та був винен йому гроші. Не шукав зустрічі з заявником, а навпаки той почав йому телефонувати та наполягав на зустрічі. При зустрічі він ніяких коштів не отримував. Обвинувачений пояснив, що не був процесуальним прокурором у справі, а тому не міг приймати будь-яких рішень, у тому числі і рішень про закриття кримінального провадження.

Чоловік, викрадення якого розслідували, зізнався, іноді зловживає алкоголем. Тому господар пилорами, знаючи про таку ситуацію просто відвіз його додому, будь-яких претензій до нього він тепер не має. Між ними був конфлікт, що він без дозволу взяв пилку, яка належить дружині господаря.

У підсумку суд вирішив, що одержання грошей прокурором не доведено. На його руках та одязі слідів хімічної речовини, якою позначали гроші, не виявлено. Це підтверджує версію обвинуваченого, що він не торкався до грошей. З його слів, на нього психологічно тиснули, щоб він показав, де заховані 1000 доларів, але він цього не знав і показав лише, де відбулася зустріч.

Оперуповноважений відділу БКОЗ УСБУ в Полтавській області переконував, що обвинувачений особисто йому повідомив та показав місце, де заховані гроші, однак жодним документом це не підтверджується, а тому є сумнівним. Цей оперативник безпосередньо участі у проведенні огляду місця події не брав, його прізвище не було занесено до протоколу огляду місця події, він не був учасником слідчої дії, але начебто залишався поряд для забезпечення безпеки її учасників.

Поняті не бачили та не чули того моменту коли підозрюваний говорив та показував те місце, де були грошові купюри. Натомість почули від співробітників УСБУ в Полтавській області повідомили, що підозрюваний повідомив їм де лежать гроші.

На території садового Товариства «Зоря» по вулиці Ромашкова в Полтаві розміщуються дачні житлові будинки. Вказані будинки розташовані у два ряди, а між ними є ґрунтова дорога, яка є загальнодоступним публічним місцем. Біля будинку прокурора знайдена металева ємність, яка накрита двома бетонними плитами. Піднявши верхню плиту, встановлено, що під нею є доларові купюри.

Кошти знайдені слідчим під час огляду місця події, яке є загальнодоступним публічним місцем, доступ до якого мала будь-яка інша особа. Суд вважає, що факт того, що саме обвинувачений повідомив місцезнаходження купюр є надуманим, оскільки його не підтверджено доказами.

Суд виправдав чоловіка за недоведеністю в його діях складу злочину.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"