НОВИНИ

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

РУБРИКАТОР

У Полтаві дві журналістки поскаржилися на бездіяльність прокуратури в розслідуванні їхніх справ

14.06.2023

Журналістки полтавських видань “Коло” Анастасія Мацько і “Полтавська хвиля” Тетяна Цирульник поскаржилися на бездіяльність прокуратури в розслідуванні їхніх справ щодо погроз та нападу на медійниць.

Про це пише Інститут масової інформації (ІМІ).За словами Цирульник у коментарі ІМІ, її справу гальмує полтавська прокуратура, вони повернули справу назад до поліції.

“Якби я була одягнута в жилетку “Преса”, мала бейдж і кепку редакції, у руках – мікрофон і письмове редакційне завдання, при цьому ще й періодично й при свідках повторювала що я журналістка, або мої колеги поруч (які теж були без цієї амуніції) голосно сказали при свідках: вона журналістка – от за таких умов мого кривдника, який вдарив мене в лице 9 травня, можна було б покарати за перешкоджання роботі журналіста” написала журналістка у фейсбуку.

Вона вважає, що справу кваліфікуватимуть за фактом легких тілесних ушкоджень (частина 1 статті 125 ККУ), а хід справі за частиною 2 статті 345-1 ККУ  “Погроза або насильство щодо журналіста”  прокуратура не дає.

За словами Цирульник, через поважний вік нападника й те, що він не зламав їй щелепу, “кривднику нічого не буде”.

“Моє слово проти слова мого кривдника. Якби не відео, то не довели б і легких тілесних ушкоджень. У Полтаві можна бити безкарно журналіста, закон нас не захищає”, – наголосила вона.

Натомість журналістка подякувала полтавській поліції, фахівці якої, за її словами, зробили все можливе, щоб притягнути до відповідальності нападника.

Мацько в коментарі ІМІ також повідомила про бездіяльність правоохоронних органів. Вона скеровувала листа щодо цього до Офісу генпрокурора, але досі відповіді не отримала.

“Запросив (слідчий. — Ред.до себе, розповів, як вони відважно боролись, але прокуратура “не бачить складу злочину”… Розцінюють усе так, наче він (один з нападників, полтавський посадовець. — Ред.не мені казав “убив би за відео”, а загалом, у простір, не адресуючи мені. Тож не розцінюють це як погрози мені. І тепер справу закриють. Я їм не вірю, бо є невідповідності. І жодної письмової відповіді від прокуратури в них немає, усе на словах говорили. Справу вони самі бояться закрити, бо розголос”, — сказала журналістка.

За її словами, протягом усього розслідування справи процесуальні дії відсутні. Є загроза життю, вона вимушена контактувати з фігурантами, але прокуратура не вчиняє будь-яких дій, уточнила Мацько.

Детальніше про справу Анастасії Мацько можна прочитати тут, про справу Тетяни Цирульник – тут.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"