НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

РУБРИКАТОР

У поліції вже понад рік впроваджується скандинавська модель спілкування — МВС

19.02.2019

В українській поліції вже більше як рік впроваджується так звана скандинавська модель комунікації, головна мета якої спілкування з учасниками масових акцій для недопущення конфліктів. Про це в ефірі програми «Нині вже» на Громадському повідомив речник МВС Артем Шевченко, коментуючи події із застосуванням поліцейськими сили до представників C14.

«Скандинавська модель… уже більше, ніж рік впроваджується у нас… у кожному територіальному органі поліції, в головному управлінні у Києві, в областях. За скандинавською моделлю створенні підрозділи поліції комунікації — у Києві їх найбільше», — сказав Шевченко.

Він пояснив, що головне завдання підрозділів поліції комунікації — «спочатку говорити з учасниками акцій». «Вони доволі ефективні, цей досвід розповсюджується по всій країні…», — додав Шевченко.

«Реальні випадки які можна закинути поліції щодо надмірного насилля вони все-таки одиничні», — наголосив речник МВС.

У МВС у листопаді 2017 року заявляли, що українські правоохоронці вивчають скандинавську модель забезпечення публічної безпеки.

Зазначимо, скандинавська модель передбачає попередження насильства під час масових заходів шляхом постійного спілкування з натовпом, ретельного планування та аналізу ризиків

Нагадаємо, 9 лютого перед зустріччю кандидатки в президенти Юлії Тимошенко з виборцями правоохоронці затримали людей, які йшли на акцію «Хто замовив Катю Гандзюк?». Як повідомила кореспондентка Громадського, поліція затримала членів націоналістичних організацій С14, «Невідомий патріот» та «Традиції й порядок».

Учасники акції стверджують, що поліція застосувала силу під час затримання, забрала їхні речі та відмовилася віддавати. Через це затримані почали «протестувати», після чого, за словами активістів, поліція застосувала сльозогінний газ та побила їх.

Держбюро розслідувань порушило кримінальну справу через можливе перевищення влади працівниками поліції.

Водночас у поліції заявили, що затримані не мають стосунку до мирної акції «Хто замовив Катю Гандзюк?», яка проходила на Контрактовій площі. Також поліція вважає, що затримані намагалися захопити Подільський райвідділок.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"