НОВИНИ

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

РУБРИКАТОР

У Північній виправній колонії право в’язнів на медичну допомогу не забезпечено

21.11.2017

Такого висновку дійшли працівники Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, які спільно з представниками громадськості здійснили візит без попередження до Державної установи “Північна виправна колонія № 90“, (м. Херсон).

Серед основних недоліків в організації надання медичної допомоги засудженим слід визначити такі. Посади лікарів медичної частини, начальника медичної частини включно, не укомплектовані. Рівень організації надання невідкладної медичної допомоги незадовільний через низький рівень теоретичних знань і практичних навичок чергового фельдшера, а також відсутність відповідного медичного обладнання. Черговий фельдшер не забезпечений медичним одягом і виконує обов’язки у верхньому одязі. Облікова медична документація ведеться неохайно, у довільній формі, записи нерозбірливі. Диспансерний облік засуджених не організований. Медичні карти стаціонарних хворих не оформляються. Стоматологічна допомога складається тільки з огляду і видалення зубів. Пломбування та лікування зубів не здійснюється.

Учасники моніторингової групи відзначили, що керівництво установи докладає зусиль до поліпшення умов тримання в’язнів. Так, у поточному році завершено оснащення усіх житлових приміщень установи, в тому числі штрафних, автономними системами опалення та здійснено капітальний ремонт одного із гуртожитків. На момент візиту тривав капітальний ремонт ще одного відділення для в’язнів.

Приміщення камерного типу сектору максимального рівня безпеки, дільниця слідчого ізолятора, кімнати тривалих та короткострокових побачень також були відремонтовані та перебували у належному санітарному стані.

Водночас, більшість житлових приміщень колонії, особливо штрафних, потребує подальшої модернізації та переоснащення. Установі притаманні характерні для інших закладів виконання покарань недоліки, такі як: недостатній рівень природнього та штучного освітлення, сирість та пліснява у деяких приміщеннях; порушення норми житлової площі (особливо у дільниці карантину, де на площі  32 м2 розміщувалося 20 осіб, при нормі 4 м2 на одну людину); неналежна забезпеченість меблями; порушення правил пожежної безпеки; відсутність бачків із питною водою; порушення права на приватність; недостатня поінформованість в’язнів про організації, які займаються захистом та поновленням їхніх прав; відсутність контролю за дотриманням особами, залученими до праці, правил її охорони тощо.

За результатами візиту до Міністерства юстиції України буде направлено звіт з відвідними рекомендаціями.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"