НОВИНИ

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

РУБРИКАТОР

У Новотроїцькому районному суді на Херсонщині замість чотирьох суддів правосуддя здійснюють двоє суддів

26.04.2019

У рамках реалізації національного превентивного механізму моніторинговою групою у складі регіонального представника Уповноваженого ВРУ з прав людини в Херсонській області Лілії Афанасіаді та громадських моніторів Валерія Греця і Оксани Тропіної було здійснено візит до Новотроїцького районного суду Херсонської області.

Під час візиту були оглянути приміщення суду, проведено аналіз доступу громадян до судочинства та дотримання прав людини, в тому числі людей з інвалідністю.

Районний суд розміщений у двохповерховій будівлі. Було встановлено, що замість 4 суддів, передбачених штатним розкладом, фактично здійснюють правосуддя двоє суддів.

Моніторинговою зафіксовано відсутність достатньої кількості залів для проведення судових засідань. Так, в наявності лише один зал судового засідання обладнаний кабіною із спеціального захисного скла, що відповідає міжнародним стандартам.

Незважаючи на вимоги Державних будівельних норм, в Новотроїцькому районному суді також не вистачає приміщень для працівників апарату суду, для конфіденційного спілкування з адвокатом та для ознайомлення з матеріалами справи.

Приміщення для утримання підсудних (засуджених) та конвою складаються з однієї камери, приміщення для конвою та санітарного вузла. Моніторинговою групою зафіксовано, що в камері відсутнє природне освітлення, штучного освітлення не вистачає. В камері три лави вмонтовані в підлогу.

Типовим недоліком в судах Херсонської області, є відсутність доступу до питної води підсудних осіб, так, відсутні ємності для питної води. З пояснень керівника апарату суду, вода центрального водогону відповідає нормам і використовується в якості питної.

В суді частково створено умови для участі в судових засіданнях людей з інвалідністю. Є зручний пандус та кнопка виклику, на вході і по дорозі до зали судових засідань відсутні пороги. Водночас моніторинговою групою звернуто увагу, що немає жодної інформації шрифтом Брайля.

За підсумками моніторингового візиту буде підготовлений звіт та направлені відповідні акти реагування.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"