НОВИНИ

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

У Новоодеському відділі поліції ГУНП у Миколаївській області порушується право затриманих осіб на захист

12.04.2019

У рамках реалізації національного превентивного механізму моніторинговою групою здійснено візит до Новоодеського відділу поліції ГУНП у Миколаївській області.

Відділ поліції розташований у двох будівлях. На вході є вивіска із зазначенням повної назви установи. Вхід до відділення поліції недоступний для маломобільних верств населення, однак обладнаний кнопкою виклику.

У вестибюлі відділу поліції розміщена інформація про дату та час прийому громадян керівництвом ГУ НП та відділу, скринька «Для заяв, скарг і пропозицій», довідкові матеріали, що стосуються організації особистого прийому. Забезпечено вільний доступ відвідувачів до Книги скарг та пропозицій. Перший запис до Книги цього року внесено 10.04.2019 під час проведення моніторингового візиту, що вказує на її формальне ведення.

У приймальні громадян є лише стіл. Відвідувачі очікують прийому безпосередньо у холі приміщення.

У відділі поліції відсутні спеціально обладнана кімната для проведення слідчих дій, кімната для затриманих, кімната для конфіденційного побачення затриманого із захисником. Спілкування з запрошеними, затриманими чи доставленими особами відбувається безпосередньо у службових кабінетах працівників, де відеофіксація не ведеться. На момент візиту в приміщеннях відділу поліції таких осіб не виявлено.

У відділі поліції не призначена особавідповідальна за перебування затриманих. До посадових інструкцій співробітників відділу поліції не внесено пункт про заборону катування, що є порушенням вимог статті 10 Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських та таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання. Жоден з опитаних співробітників не зміг назвати змісту основних документів щодо заборони катувань.

Неналежним чином організоване медичне забезпечення. У аптечці, яка знаходиться в черговій частині зберігаються ліки, термін придатності яких сплив, інша не містить необхідного переліку препаратів. Журнал реєстрації надання медичної допомоги особам, які перебувають в підрозділі поліції, відповідним чином не зареєстрований і не ведеться.

Після огляду необхідних для ведення журналів було виявлено ознаки формального їх заповнення або порушення права осіб на захист. Зокрема, виявлено запис про несвоєчасне інформування Центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про затриманих осіб. Вказане є наслідком відсутності щоквартальних звірок між відділом поліції та Центром з надання БВПД.

За підсумками моніторингового візиту буде підготовлений звіт та направлені відповідні акти реагування.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"