НОВИНИ

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

РУБРИКАТОР

У Миколаївському СІЗО виявлені численні порушення прав утримуваних осіб

09.07.2019

В рамках реалізації національного превентивного механізму співробітники Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого у Миколаївській області спільно із представником громадськості здійснили моніторинговий візит до Державної установи «Миколаївський слідчий ізолятор» та перевірили стан дотримання прав в’язнів.

Під час здійснення візиту члени моніторингової групи відвідали окремі житлові і побутові приміщення установи, ознайомились із документацією та провели вибіркове опитування осіб, які в ній тримаються.

Під час відвідування карцеру установи було встановлено, що камера не відповідає встановленим нормам, у вказаному приміщенні наявна антисанітарія, відсутній бачок для питної води. Перебування в таких приміщеннях можна охарактеризувати як катування, жорстоке або таке, що принижує гідність, поводження або покарання.

Також виявлено факти, коли в’язні не були забезпечені спальним місцем, у зв’язку із чим вони змушені спати по черзі, або на підлозі камери, що є грубим порушенням при розміщенні осіб у слідчому ізоляторі.

Водночас під час моніторингового візиту було встановлені грубі порушення права ув’язнених на охорону здоров’я та медичну допомогу.

Медична документація не впорядкована та заповнюється несвоєчасно.

Інфекційний ізолятор та окрема палата-ізолятор для тримання осіб з психічними розладами відсутні. Хворих на інфекційні та психічні захворювання розміщують в камерах, розташованих в підвалі одного із корпусів, які не відмежовані від інших. Під час відсутності хворих, які потребують ізоляції, ці камери використовуються на загальних підставах.

Встановлено факт, що в камері, яка використовувалась як ізолятор, з 21.06.2019 утримуються 2 особи, які прямують транзитом, з підозрою на туберкульоз разом з ув’язненим, який не хворіє на туберкульоз, при цьому не забезпечуються вимоги ізоляції та роздільного тримання ув’язнених.

Особи, які прямують транзитом не отримують належної медичної допомоги, на багатьох з них навіть не заводяться медичні карти амбулаторного хворого.

Медичні кабінети режимних корпусів потребують ремонту та відповідного обладнання. Під час візиту внутрішньовенне крапельне введення медичних препаратів проводилось двом ув’язненим без нагляду медичного працівника, в медичному кабінеті та в камері, в якій перебувало 10 осіб.

Під час спілкування з в’язнями встановлено, що прання білизни проводиться на їх вимогу 1 раз у два-три тижні, про що свідчить брудна білизна в камерах. Також до моніторингової групи зверталися в’язні стосовно наявності у камерах клопів, бліх, тарганів та інших комах. Вказане може свідчити, що в установі не достатньо вживаються заходи щодо дотримання санітарного стану та проведення дезінфекції в камерах та приміщеннях установи.

За результатом моніторингового візиту до вказаної установи, Міністерству юстиції України, Генеральній прокуратурі України та іншим органам влади буде спрямований відповідний звіт із зазначенням виявлених порушень прав в’язнів та наданням рекомендацій щодо їх усунення.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"