НОВИНИ

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

РУБРИКАТОР

У Могилів-Подільській виправній колонії № 114 на Вінниччині грубо порушуються права ув’язнених на медичне забезпечення

22.02.2019

В рамках реалізації національного превентивного механізму співробітники Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерія Батуринська та регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ у Вінницькій області Наталія Гурковська здійснили моніторинговий візит до ДУ «Могилів-Подільська виправна колонія № 114».

Монітори під час візиту особисто спілкувалися із засудженими щодо  дотримання персоналом зазначеної установи вимог законодавства, безперешкодно оглянули житлові, побутові та виробничі приміщення, а також ознайомилися із документацією установи.

Незважаючи на те, що адміністрація установи вживає заходи щодо покращення умов тримання осіб, в ході візиту були виявлені порушення вимог національного законодавства та міжнародних стандартів щодо поводження з в’язнями, а також факти, які можуть бути розцінені, як жорстоке або таке, що принижує гідність, умови тримання, поводження або покарання.

Під час візиту було виявлено, що з 8 новоприбулих в’язнів, лише 7 трималось у дільниці карантину, діагностики та розподілу, а один тримався у дільниці соціальної реабілітації разом з іншими засудженими. Вказане може стати причиною розповсюдження інфекційних та інших захворювань.

В штрафних приміщеннях (ДІЗО, ПКТ) сиро та прохолодно, кватирки надмірно заґратовані та ледь відчиняються. Через це в’язні не мають можливості самостійного доступу до свіжого повітря, а рівень природнього та штучного освітлення недостатній.

На день візиту в приміщеннях дільниць карантину, діагностики та розподілу, дисциплінарного ізолятора, посиленого контролю та гуртожитках для в’язнів не було води. Як стало відомо, в установі протягом тривалого часу існують проблеми з водопостачанням.

У гуртожитку № 2 не створено елементарних умов для забезпечення базових життєвих потреб засуджених. Зокрема, у житлових приміщеннях відділень соціальної психологічної служби № 5 та № 6, де утримується близько 90 засуджених, взагалі відсутні санітарні вузли (умивальники та туалети). Засуджені вимушені користуватися туалетом, який перебуває в антисанітарному стані та розміщений на вулиці локальної дільниці, що ускладнює доступ до нього у будь-який час доби. Через відсутність умивальника засуджені вмиваються, миють руки та чистять зуби за допомогою пластикових пляшок з водою. Відсутність умов для підтримання належного гігієнічного стану є елементом створення нелюдських умов перебування в зазначеній установі.

Під час відвідування їдальні установи було виявлено недодачу продуктів харчування – 10 кг риби. Під час аналізу меню-розкладки на тиждень з’ясувалося, що приготування риби тушкованої планується 7 разів на тиждень, але засуджені отримують її лише 1-2 рази на тиждень.

Особливе занепокоєння в учасників візиту викликали не вирішенні протягом тривалого часу питання щодо організації надання медичної допомоги. Зокрема, не врегульовано питання надання медичної допомоги  медичної частини № 114 філією «Державної установи «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України» у Вінницькій області, яка досі не має ліцензії на здійснення медичної діяльності. На даний час залишається питання незабезпечення прав засуджених на своєчасну медичну допомогу та перевірку їхнього стану здоров’я відповідно до вимог законодавства та укомплектування медичної частини працівниками. Стан такого забезпечення та проблеми організаційного характеру призводять до порушення вимог законодавства і незабезпечення прав засуджених на своєчасну медичну допомогу та перевірку їхнього стану здоров’я відповідно до вимог законодавства.

На день візиту в камері дисциплінарного ізолятора було виявлено засудженого з хронічним захворювання в прогресуючій стадії, якому не надавалась медична допомога.

За результатом моніторингового візиту до Міністерства юстиції України буде спрямований відповідний звіт із зазначенням виявлених порушень прав в’язнів та наданням практичних рекомендацій щодо їх усунення.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"