НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

У місцеві суди без підготовки, в інші тільки через поліграф, — проект

16.10.2023

У судовій системі утворилося надзвичайно багато вакансій унаслідок звільнення суддів. Натомість чинна процедура добору не дозволить новосформованій ВККС швидко заповнити вакансії.Цим група нардепів пояснює необхідність прийняття проекту «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедур суддівської кар’єри» (№10140), який вона розробила, повідомляє «Закон і Бізнес».

Головна відмінність прискореної процедури від чинної — відмова від добору як такого. Тобто всі бажаючі складають одразу кваліфікаційний іспит і за його результатами, а також після спеціальної перевірки, одразу зараховуються до резерву. І вже з результатами цього кваліфіспиту змагаються у конкурсі на зайняття вакантних посад. Причому «строк придатності» кваліфіспиту також скорочується  з 3 до 2 років.

Крім того, скорочується строк підготовки тих, хто потрапить до резерву, — з 12 до 2 місяців. Щоправда, потім упродовж 3 років вони зобов’язані щороку підтримувати кваліфікацію на семінарах Національної школи суддів тривалістю не менше 40 академічних годин.

До того ж, не достатньо скласти кваліфіспит та пройти спецперевірку — тих, кого Вища кваліфікаційні комісія суддів визначить як переможців конкурсу на зайняття вакантних посад, протестує громадська рада доброчесності. Якщо в неї виникнуть «обґрунтовані сумніви» в доброчесності кандидата, то ВККС має долати такий висновок 2/3 голосів (але не менш, ніж 9 голосами). Водночас, Вища рада правосуддя потім буде зобов’язана провести перевірку такого кандидата на поліграфі, аби переконатися, що ГРД помилилася.

Для кандидатів, які беруть участь у конкурсі, що оголошений рішенням ВККС від 14.09.2023 №95/зп-23, умови ще простіші: вони почнуть роботу одразу після зарахування до штату відповідного суду та складення присяги судді — без будь-якого попереднього навчання. До речі, сьогодні — останній день для подачі документів для участі в цьому конкурсі.

Натомість під час проведення конкурсів до всіх інших судів застосування поліграфу стане обов’язковим — як одне із джерел перевірки «достовірності відповідей особи на питання, пов’язані з можливими правопорушеннями, її доброчесністю, професійною етикою, законністю джерел походження майна або іншими обставинами, які можуть негативно вплинути на суспільну довіру до судової влади у зв’язку з призначенням такої особи на посаду судді».

Єдина можливість уникнути поліграфа — надати довідку про медичні протипоказання. Інакше особа, котра відмовиться пройти «детектор брехні», автоматично припиняє участь у конкурсі.

Також проект застерігає, що сукупна кількість балів які суддя або кандидат може отримати на етапі дослідження досьє та проведення співбесіди не може перевищувати 30% від максимальної кількості балів кваліфікаційного оцінювання.

До речі, однією зі складових кваліфіспиту стане перевірка того, чи має кандидат «ціннісне уявлення про українську культуру, історію та державу». Але не уточнюється, чи буде використовуватися поліграф для виявлення потенційних колаборантів із хибним ціннісним уявленням про згадані питання.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"