НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

У Мін’юсті розповіли про мобілізаційний потенціал серед засуджених

21.03.2024

В Україні є близько 50 тисяч людей, які мають судимість і вже відбули покарання. Крім того, ще 26 тисяч перебувають у місцях позбавлення волі. Частину з них можуть мобілізувати до лав ЗСУ. 

Про це Суспільному розповіла заступниця міністра юстиції України Олена Висоцька, відповідаючи на питання про мобілізаційний потенціал серед засуджених.“Дуже складно зараз говорити про те, скільки це може бути людей. Перша категорія – це особи, які мають судимість, але вони живуть поряд з нами, вони вже відбули своє покарання і є звільненими. Це приблизно 50 тисяч осіб”, — сказала вона.

Урядовиця зазначила, що згодом можна буде “по факту” говорити, скільки таких людей відповідали ознакам того, щоб приєднатися до лав Збройних Сил.

Друга категорія, за словами Висоцької, – це люди, які зараз відбувають покарання у в’язницях — їх 26 тисяч.

“Друга категорія – це набагато складніше, це можливість залучати до відсічі збройної агресії людей, які перебувають зараз у в’язницях, є засудженими на сьогодні і саме такий механізм і порядок їх залучення до лав ЗСУ”, — сказала заступниця міністра.

Саме це, за її словами, передбачає проєкт закону про мобілізацію осіб, які мають і судимість, і є засудженими, який зареєстрований у парламенті: “І зараз буде жвава дискусія в стінах парламенту щодо прийняття такого закону”.

Висоцька також прокоментувала слова міністра Дениса Малюськи, який сказав, що питання не полягає в тому, скільки охочих є серед засуджених, і що “ніхто їх не планує питати, принаймні така наша позиція – це обов’язок кожного громадянина – захищати державу”.

“Мова про першу категорію, які є вже вільними людьми, так само, як в інших вільних людей, громадян України. Це є конституційний обов’язок кожного, тому нікого не питають про бажання. Є, звісно, добровольчі підрозділи, є інші форми, як служити у ЗСУ. Але загалом йдеться про те, що є призов, військовий облік, і люди готуються до виїзду на фронт і потім служать. Так само мова йде про засуджених, які вже відбули покарання і є на волі”, — сказала вона.

За словами урядовиці, заборона людям з судимість бути частиною армії є застарілою законодавчою нормою часів Радянського Союзу.

“Але сьогодні дуже специфічні умови – це воєнний стан, це потреба в тому, щоб наповнити наше військо. Тому, звісно, що це дуже логічно, що вільних людей, які придатні допомогти Збройним Силам, можуть призивати без їх погодження або згоди”, — сказала Висоцька.

Вона зазначила, що для засуджених, які відбувають покарання, передбачено умовно-дострокове звільнення за їхньою заявою.

“Тобто їхнє бажання, їхня мотивація є обов’язковими. В іншому випадку це просто не є ефективно для наших Збройних Сил. Тому їхня заява, їхнє бажання і обов’язкове укладення контракту як умова, для того, щоб умовно-достроково звільнитися”, — сказала урядовиця.

Водночас, за словами Висоцької, буде враховуватися спроможність, фізична підготовка ув’язнених, щоб не було медичних протипоказань для такого служіння, для такої роботи за контрактом.

13 березня у Верховній раді зареєстрували законопроєкт №11079 про звільнення засуджених для служби за контрактом у Збройних силах України. Документ пропонує внести зміни до законодавства, надавши засудженим право на умовно-дострокове звільнення від відбування покарання за умови, що вони підуть служити за контрактом у ЗСУ.

Наприкінці лютого заступниця міністра юстиції України Олена Висоцька пояснювала, що уряд у першу чергу розглядає можливість залучення до ЗСУ тих засуджених, які вже відбули покарання. За її словами також розглядався варіант, щоб ув’язнені або люди з судимістю виконували допоміжні функції у війську, і це б було “доречніше, ніж просто перебувати у в’язниці”.

Раніше голова Міністерства юстиції України Денис Малюська запропонував мобілізувати засуджених без їх згоди, заявивши, що захищати країну — це обовʼязок кожного.

За даними пенітенціарної статистики Ради Європи, станом на січень 2020 року, кількість ув’язнених в Україні складала 52 609 людей.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"