НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

РУБРИКАТОР

У Личаківському районному суді Львова незадовільні умови утримання підсудних

29.03.2019

В рамках реалізації національного превентивного механізму регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини у Львівській області Тетяна Панасенко спільно з громадськими моніторами Юрієм Татомиром та Юрієм Тиркало здійснили візит до Личаківського районного суду міста Львова.

Личаківський районний суд знаходиться у центральній частині міста Львова у п`ятиповерховій будівлі 1860 року.

Загалом суд справив позитивне враження. У приміщеннях суду тепло, достатньо світла, охайно, облаштовані місця для очікування учасників процесу. Для зручності створено окремий блок приміщень прийому відвідувачів, де можна отримати усю необхідну інформацію, подати заяви, отримати рішення суду тощо.

Приміщення суду перебуває під цілодобовою охороною, яку посилено системою відеонагляду в залах судових засідань з виведенням інформації на монітор конвойної кімнати.

У будівлі суді розміщені таблички із написами шрифтом Брайля, а на сходах нанесено розмітку жовтою фарбою.

Однак результати моніторингу засвідчили ряд недоліків та порушень.

Будівля, у якій знаходиться суд, непристосована для людей з інвалідністю та маломобільних груп населення.

Виправити дану ситуацію непросто, враховуючи архітектурні особливості будівлі та її первісне функціональне призначення. Для бодай часткового покращення ситуації, на вхідних дверях суду обладнано кнопку виклику та на сайті суду розміщено контактні дані особи, відповідальної за надання маломобільним групам населення, у тому числі особам з інвалідністю, кваліфікованої допомоги під час їх перебування в суді.

Результати візиту засвідчили наявність й інших типових проблем. Передусім, це стосується невідповідності камер для підсудних (засуджених) мінімальним стандартам утримання ув`язнених осіб. Зокрема, йдеться про недостатню кількість камер, їхню площу з розрахунку на одну особу, недостатність світла, відсутність ефективної вентиляції.

В суді відсутні ізольовані маршрути конвоювання підсудних від спеціального автомобіля до камер для підсудних та залів судових засідань для розгляду кримінальних проваджень.

В одному із залів судових засідань для розгляду кримінальних справ досі залишається металева клітка, утримання в якій, за визначенням Європейського суду з прав людини, є поводженням, яке принижує людську гідність та є порушенням ст. 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

У суді відсутня кімната для спілкування підсудних (засуджених) із адвокатом.

Начальник варти заперечив проти конфіденційного спілкування учасників моніторингової групи з підсудним, чим порушив вимоги Закону України “Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини».

За результатами моніторингового візиту Уповноваженим вноситимуться відповідні акти реагування.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"