НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

РУБРИКАТОР

У Львові працівники НАБУ обшукали квартиру судді поки той був на з’їзді суддів у Києві

21.11.2019

Суддя Личаківського райсуду Львова Сергій Гирич повідомив, що, поки він був у Києві на ХVІІ позачерговому з’їзді суддів, НАБУ обшукало його квартиру. Заява про втручання в діяльність судді розміщена на сайті Судової влади.

Вранці 29 жовтня Гиричу зателефонувала дружина і розповіла, що в квартиру увірвалися 7 працівників НАБУ, збили з ніг сина, забрали у нього телефон, не давши подзвонити адвокату, і повідомили, що мають ухвалу Вищого антикорупційного суду на обшук квартири з метою відшукання документів, що стосуються діяльності компаній, де керівником є Олександр Гирич.

Дружина в цей час вигулювала собаку, але детективи не стали чекати її повернення і почали обшук за відсутності співвласниці помешкання і не чекаючи приїзду адвокатів. Працівники НАБУ начебто намагалися зламати двері, голосно викрикували, що привернуло увагу сусідів і віруючих церкви поряд з будинком, а також без потреби застосували насильство до сина судді. Коли дружина повернулась, представники НАБУ наказали їй ввімкнути особистий комп’ютер судді Гирича, який той використовує для підготовки проектів судових рішень, а також зберігання особистої інформації. Детективи переконали дати їм пароль від комп’ютера і оглянули його вміст. Крім того, вони вилучили інший комп’ютер, який належав дружині судді.

Обшук тривав близько 6 годин, після чого господині не дали другого примірника протоколу обшуку, а тільки копію, яка написана під копірку і погано читається.

Ухвала Антикорупційного суду про обшук стосується справи від червня 2018 року щодо можливого відмивання грошей, недостовірного декларування і ухилення від сплати податків. Однак нічого не сказано про надання дозволу на обшук житла судді і що суддя є співвласником квартири. Гирич стверджує, що дружина неодноразово звертала увагу працівників НАБУ, що в квартирі проживає суддя і їх дії незаконні, але детективи не хотіли це чути.

Гирич зауважує, що слідчі дії щодо судді можуть проводитися на підставі судового рішення, за клопотанням генпрокурора або його заступника, керівника регіональної прокуратури або його заступника. У даному випадку за ухвалою про обшук звертався детектив НАБУ.

Суддя пояснив, що його син не є власником жодної компанії, а працює директором і є найманим працівником. Так само не є підозрюваним чи обвинуваченим. Очолюване сином судді підприємство займається впровадженням альтернативної енергетики, зокрема у 2017 була відкрита сонячна електростанція «Озерна».

У заяві до ВРП суддя запитує, чому у справі про можливе відмивання грошей народними депутатами обшук проводився не в офісах компаній, а в його квартирі.

Суддя сприймає дії НАБУ як помсту за його публічну позицію, а обшук житла — формою впливу з метою дискредитації в очах колег і пересічних громадян. Гирич також звернувся до Генпрокуратури з заявою про злочин — перевищення влади і службових повноважень і втручання в діяльність судових органів.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"