НОВИНИ

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024

15.03.2024

14.03.2024

13.03.2024

11.03.2024

РУБРИКАТОР

У Львівському СІЗО через неналежну меддопомогу померло двоє в‘язнів

28.03.2017

У міжобласній багатопрофільній лікарні для засуджених при Львівській установі виконання покарань №19 (колишнє Львівське СІЗО) через неналежне надання медичної допомоги померло двоє хворих в’язнів.

Як повідомив кореспонденту Центру інформації про права людини начальник відділу прокуратури Львівської області Андрій Приведа, це було виявлено під час перевірок медчастин установ виконання покарань області, які проводилися у березні поточного року.

За даними фактами зареєстровано два кримінальні провадження з ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 140 КК України (неналежне виконання професійних обов’язків медичним працівником).

Також, за словами Приведи, у більшості виправних установ, прокурорами виявлено ліки без сертифікатів виробника, з простроченим терміном придатності, або які є забороненими для  реалізації, зберігання та застосування.

Окрім того, під час перевірки встановлено, що не в повній мірі отримують медичну допомогу в’язні, хворі на ВІЛ/СНІД.

“Встановлено, що у ряді випадків упродовж тривалого часу засудженим не проводилися необхідні обстеження з виявлення у них ВІЛ-інфекції, що може призвести до несвоєчасного лікування таких хворих”, – зазначив Приведа.

У прокуратурі також наголосили, що  штати медичних частин Личаківської ВК №30, Сокальської ВК №47, Дрогобицької ВК №40 та міжобласної багатопрофільної лікарні для засуджених при Львівській УВП №19 (колишнє Львівське СІЗО) недоукомплектовані. Вакантними залишаються посади лікарів – рентгенолога, фтизіатра, отоларинголога, гінеколога,  терапевта, анестезіолога, а також провізора,  що “призводить до неналежної фахової та несвоєчасної медичної допомоги ув’язненим”.

За результатами перевірок скеровано документи прокурорського реагування  керівництву Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції та Департаменту охорони здоров’я Львівської обласної державної адміністрації.

У свою чергу представник Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції Мирослав Демків зазначив, що під час перевірки Дрогобицької ВК №40 дійсно було виявлено ліки з простроченим терміном придатності, однак це був медичний препарат “Дибазол”, який не отримувався централізовано з аптечного складу, а посилкою надійшов в’язню і був направлений на склад, де працівники не догледіли його термін придатності.

Щодо інших фактів виявлених порушень, за його словами, проводиться перевірка.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"