НОВИНИ

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

РУБРИКАТОР

У Львівській виправній колонії (№ 48) порушуються права засуджених

25.11.2016

Під час моніторингового візиту працівника Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого з прав людини та представників громадськості до Львівської виправної колонії (№ 48) особлива увага зверталася на питання надання комплексних послуг із профілактики та лікування ВІЛ/СНІДу, а також доступу ВІЛ-інфікованих ув’язнених до медичної допомоги.

У цьому році в установі на медичну допомогу для 600 осіб виділено майже 300 тис. грн. В цілому необхідно відзначити високий рівень забезпечення медичної допомоги. В установі налагоджено ефективну співпрацю із громадською організацією щодо профілактики захворювання на ВІЛ/СНІД та надання допомоги особам, які живуть із цією хворобою.

Наразі тут повністю забезпечується лікування та обстеження ВІЛ-позитивних засуджених, в тому числі надається антиретровірусна терапія з обов’язковим забезпеченням перед- та післятестового консультування. Також здійснюється оформлення відповідної медичної первинної облікової документації згідно з вимогами МОЗ України. В наявності є сучасна лабораторія, яка дозволяє проводити аналізи та тестування зразків крові. Засуджені, які перебувають на обліку у лікаря та отримують лікування, проходять обстеження на імунний стан та вірусне навантаження планово кожні три місяці в територіальному СНІД-центрі.

Під час ознайомлення з  умовами тримання  засуджених в колонії моніторингова група виявила, що в камерах штрафних приміщень, у яких тримаються порушники установленого порядку відбування покарання, недостатньо природнього та штучного освітлення, свіжого повітря, відсутня припливно-витяжна вентиляція. Зазначені приміщення не обладнані бачками з питною водою.

Окремі засуджені цієї установи проживають у набагато гірших умовах у порівнянні з іншими в’язнями. Норма житлової площі у приміщеннях для проживання таких осіб не відповідає встановленим нормам та складає близько 3 м2 на одну особу.

Під час моніторингу засуджені скаржилися на відсутність роз’яснювальної роботи з ними, а також неможливість оскарження рішень та дій адміністрації. Також надійшли скарги з приводу неналежного харчування ув’язнених.

Для роботи на виробництві колонії засуджені майже не отримують спецодяг та працюють без засобів індивідуального захисту.

За результатом моніторингового візиту до вказаної установи Міністерству юстиції України буде спрямований відповідний звіт із зазначенням виявлених порушень прав засуджених та наданням практичних рекомендацій щодо їх усунення.

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"