НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

РУБРИКАТОР

Небезпека для ув’язнених: у Львівській установі виконання покарань не надають кваліфіковану медичну допомогу

18.10.2018

Працівником Департаменту реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого з прав людини спільно з представником Уповноваженого у західних областях, регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Львівській області та громадським монітором здійснено візит до ДУ «Львівська установа виконання покарань (№ 19)».

Під час спілкування з ув’язненими скарг чи заяв на жорстоке поводження з боку персоналу установи не надходило, навпаки особи, які утримуються в установі позитивно відкликалися про працівників Львівської установи виконання покарань № 19.

Адміністрацією установи вживаються заходи щодо приведення умов тримання осіб у відповідність до встановлених норм, однак зважаючи на те, що будівля закладу є дуже старою, невирішеними залишаються питання забезпечення засуджених житловою площею, через що ліжка в них розташовані в притул одне до одного, що порушує право на приватність ув’язнених осіб. Практично усі камери потребують ремонту, в них недостатньо природнього та штучного освітлення, відсутні бачки з питною водою, які керівництво установи у розмові з моніторинговою групою пообіцяло найближчим часом встановити.

Потребують ремонту приміщення збірного відділення, в яких попередньо розміщуються особи, які прибули до установи. У камерах несправні санвузли, також в деяких приміщеннях відсутні вікна, через що в них немає свіжого повітря.

Найбільше занепокоєння у представників моніторингової групи викликало неналежне надання медичної допомоги ув’язненим. Так, в медичній частині відсутня ліцензія на провадження медичної практики, посади лікарів – фтизіатрів, інфекціоністів, фельдшерів та інші є вакантними. У розпорядженні медичної частини недостатньо медичних препаратів для лікування наявних у в’язнів захворювань. Сама медична частина не має окремого приміщення і розпорошена по різних частинах будівлі. Камери-палати жодним чином не пристосовані для тримання хворих ув’язнених – оскільки це звичайні камери. Це значно ускладнює належне надання медичної допомоги ув’язненим, що можна віднести до катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання. Проблема полягає у тому, що протягом майже року часу, з моменту створення ДУ “ЦОЗ ДКВС”  в рамках реформування системи охорони здоров’я, яка повинна забезпечувати дотримання права на охорону здоров’я і медичну допомогу в закладах Державної кримінально-виконавчої служби України, ефективна робота так і не налагоджена.

Разом з тим, співробітники медчастини розповіли, що звільняються, через умови та  низький рівень оплати праці та психо-емоційне навантаження при роботі.

Черговий візит в місця несвободи вкотре продемонстрував системність проблеми з медичним обслуговуванням.

За результатами візиту до Міністерства юстиції України буде направлено звіт із зазначенням виявлених недоліків та рекомендаціями щодо їх усунення.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"