НОВИНИ

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

РУБРИКАТОР

У Ладижинській виправній колонії (№ 39) незадовільно організовано лікування засуджених

09.02.2018

7 лютого 2018 року працівниками Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого з прав людини спільно з представниками громадськості здійснено моніторинговий візит до Ладижинської виправної колонії (№ 39), яка розташована у Вінницькій області.

Учасники візиту безперешкодно відвідали житлові, виробничі та інші приміщення, ознайомилися з документацією установи та поспілкувалися з в’язнями.

Керівництвом колонії вживаються заходи щодо приведення умов тримання засуджених осіб у відповідність до встановлених вимог. Під час конфіденційного спілкування від зазначених осіб не надходило особливих нарікань на умови відбування покарання та ставлення до них з боку персоналу, як це відбувається в інших пенітенціарних установах.

Водночас монітори виявили низку порушень вимог національного законодавства та недотримання міжнародних стандартів у сфері поводження з в’язнями.

У камерах дисциплінарного ізолятора, в яких тримаються порушники установленого режиму відбування покарання, вікна надмірно заґратовані із внутрішньої та зовнішньої сторін, що ускладнює доступ до свіжого повітря, в них відсутня припливно-витяжна вентиляція. Санвузли у вказаних приміщеннях не обладнано напівавтоматичним зливом води.

В окремих відділеннях соціально-психологічної служби приміщення туалетів зачинені, внаслідок чого в’язні вимушені користуватися туалетом на вулиці, який перебуває в антисанітарному стані.

Більшість опитаних засуджених, які працевлаштовані в установі, не володіють інформацією про обсяг нарахованого їм заробітку.

Під час візиту моніторинговою групою було виявлено певні недоліки в медичному забезпеченні засуджених. Так, наразі залишаються неукомплектованими посади лікарів – психіатра і терапевта. Лікування терапевтичних хворих всупереч вимогам чинного законодавства здійснюється лікарем-наркологом. Диспансерний облік не організовано, відповідні контрольні картки не ведуться, що обумовлює незадовільне лікування хронічних хворих. Стан організації невідкладної медичної допомоги незадовільний через низький рівень теоретичних знань, практичних навичок чергового фельдшера і відсутність відповідного обладнання. Загальний санітарно-гігієнічний стан приміщень медичної частини незадовільний: температура повітря в стаціонарі лише 10 градусів, в приміщеннях темно, постільна білизна брудна, в їдальні медчастини виявлено брудний посуд із залишками їжі.

На момент візиту в маніпуляційному кабінеті черговий фельдшер перебував у верхньому одязі без халату. Використані шприци зберігаються у біксах та сейфі стоматолога. Крім цього, в маніпуляційному кабінеті зберігалися протерміновані лікарські засоби.

За результатами проведення моніторингового візиту звіт із рекомендаціями щодо усунення виявлених недоліків буде направлено до Міністерства юстиції України.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"