НОВИНИ

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

08.04.2024

РУБРИКАТОР

У Львові в’язень отримав 8 років і 6 місяців позбавлення волі за вбивство співкамерника

04.01.2021

Галицький районний суд Львова призначив 8 років і 6 місяців позбавлення волі за умисне вбивство у Львівській установі виконання покарань №19. Про це стало відомо з вироку від 10 грудня.

За версією обвинувачення, вбивство сталося в камері 12 серпня 2017 року між 3 і 5 годиною ночі. Обвинувачений на ґрунті раптово виниклих особистих неприязних стосунків побив потерпілого і придушив шнурівкою до втрати свідомості. Далі в’язень нібито імітував самогубство потерпілого. Він прив’язв петлю із шнурівки до бильця верхнього ярусу ліжка, підвісив співкамерника і той помер від удушення.

В цей час у камері було ще четверо в’язнів. Коли виникла сварка, то обвинувачений нібито пригрозив їм і сказав відійти до дверей і відвернутися. Коли вони обернулись, то тіло вже лежало на ліжку, потерпілий не рухався. Після цього обвинувачений сказав їм прибирати, оскільки на підлозі було багато води і крові.

Обвинувачений провину не визнав і пояснював, що того дня померла його мама, а загиблий його постійно ображав і цього дня також. У відповідь він вдарив кривдника кулаком і той втратив свідомість. Після цього інші арештанти начебто обливали його водою і поклали на ліжко. Обвинувачений переконував, що самогубство потерпілого інсценував інший в’язень і назвав його ім’я. Однак останній мав у справі статус тільки свідка. Він показав, що обвинувачений і потерпілий душили один одного, а потім бачив потерпілого підвішеним і що обвинувачений перетягнув його в ліжко. Інший арештант казав, що бійку не бачив, чув словесну перепалку і глухі звуки.

В’язень який спав на другому ярусі над потерпілим нічого не помітив. Обвинувачений розбудив його вночі і запропонував відійти та постояти біля дверей з іншими співкамерниками. Через 15-30 хвилин він повернувся і знову ліг спати. Нижнє ліжко, з його слів, було закидане ганчір’ям.

Наступного ранку о 8.30 працівник установи заходив у камеру і бачив всіх в’язнів на місці – лежачими в ліжках. Пізніше, отримавши догану, чоловік припустив, що бачив тільки ноги загиблого, а голова була під покривалом, стан лежачого він не перевіряв. Тривогу підняли тільки о 12-30, коли арештантам розносили обід.

Хоча підсудний вину не визнавав суд вирішив, що вона доведена на підставі експертиз і показань свідків. Зокрема, за висновком експерта синці на голові трупа могли утворитися саме від підошви тряпчатих тапок обвинуваченого, а від тапок інших в’язнів ні.  Чоловік не перебував у стані фізіологічного афекту чи сильно вираженого емоційного збудження.

Обвинувачений на момент вбивства утримувався в СІЗО через розбійний напад на алкогольний магазин: у 2016 році пшикнув продавчині балончиком в очі і викрав з каси 743 грн. Був засуджений у 2018 до 3 років 4 місяців позбавлення волі. Враховувався попередній вирок 2014 року за тілесні ушкодження середньої тяжкості, коли чоловікові дали 3 роки обмеження волі умовно.

У грудні 2020 у справі за вбивство суд взяв до уваги колишні судимості і додав невідбуте покарання. Шляхом складання вироків суд призначив 8,5 років в’язниці. Але перебування в СІЗО зараховується як день за два дні позбавлення волі. Тому, вважається, що чоловік уже відбув 6,5 років строку.

Львівська установа виконання покарань №19, відома як «Бригідки», – найстаріша діюча в’язниця у Львові й на території сучасної України, розташована на вулиці Городоцькій, 20 у будівлі, переобладнаній наприкінці XVIII століття зі старовинного римо-католицького монастиря жіночого ордена Святої Бригіди.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"