НОВИНИ

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

РУБРИКАТОР

У Львові по 7 років вʼязниці отримали експоліціянти, які знущались із затриманих на залізничному вокзалі

29.01.2024

Залізничний районний суд міста Львова визнав двох колишніх правоохоронців винними в перевищенні влади та службових повноважень (вирок від 22 січня).У січні 2017 року в приміщенні відділку поліції на першому поверсі Головного залізничного вокзалу міста Львова встановили приховані камери для відезйомки. Слідчі прокуратури розслідували можливі зловживаня у діях поліції. Була інформація, що патрульні перевищують повноваження, бʼють і грабують людей, а також одержують неправомірну вигоду.

Наприкінці лютого групі поліціянтів вручили підозри. Через кілька днів двоє громадян заявили, що були побиті патрульними на залізничному вокзалі.

Одного чоловіка затримали під приводом того, що він був пʼяний і неадекватно поводився. Сам він це заперечував і пояснював, що того дня не встиг на маршрутку і мав намір разом із співмешканкою переночувати на вокзалі. Одного з поліціянтів він знає, бо  перетинався із ним у громадському транспорті і платив йому по 50 гривень за ночівлю на вокзалі. У залі очікувань до нього підійшли троє патрульних і забрали в чергову частину, в роздягалку і там побили та вкрали в нього 150 гривень. Співмешканка чекала під дверима і була свідком подій, однак не може дати показання, оскільки вже померла.

Потерпілий розповів, що працівник поліції бив його ногою в груди, а потім ударив в обличчя, вибивши зуби, на яких тримався місток, та що він виплюнув їх на підлогу. Після цього поліціянт обзивав його і наказував позбирати свої зуби. Суть конфлікту зводилася до того, що чоловік не хотів платити за перебування на вокзалі вночі. Після побиття чоловік переночував у парку. За медичною допомогою він не звертався, оскільки не мав коштів на протезування зубів, терпів біль і не міг повноцінно харчуватися.

Фельдшер розповіла, що в лютому-березні 2017 року до неї за медичною допомогою звертався потерпілий, кажучи, що йому вибили зуби. Чи мала місце травма зубів судово-медична експертиза не змогла встановити у звʼязку з відсутністю тілесних ушкоджень або слідів їх загоєння.

У судовому засіданні демонструвалося відео з кімнати поліції, на якому потерпілий впізнав себе і обвинуваченого. На відео зафіксовано, як поліціянт бʼє чоловіка рукою і завдає йому удар кулаком у груди. Потім він встає з-за столу, відводить чоловіка на середину кімнати і бʼє його в ділянку живота так, що той починає падати на підлогу. Потерпілий пояснив, що на відео зафіксовано завершення подій і  обвинувачений вибив йому зуби в роздягалці і на відео це не потрапило.

Ще одна жінка заявила, що в цій же кімнаті поліції її били руками та ногами, а потім  гумовим кийком. Скаржитися на поліцейських жінка спершу не посміла, тому що боялася за своє життя. Але, побачивши сюжет по телебаченню, звернулася, щоб кривдників притягнули до кримінальної відповідальності.

Потерпіла впізнала на фото працівника поліції, який бив її гумовою палицею. Знущання потрапили на відео, яке таємно записувалося у кімнаті поліції: жінку нагинають на стіл і один із поліцейських бʼє її рукою по сідницям, а коли потерпіла виривається, то копає її ногою. Патрульні нецензруно лаються на жінку. Потім один із них ловить її та притискає до столу, а інший бʼє гумовою палкою по сідницям.

Переглядаючи це відео в судових засіданнях, колишні поліцейські сказали, що не впізнають себе, потерпілу не памʼятають і конфлікту з нею не мали.

Один із поліцейських був визнаний винним за обома епізодами, а інший тільки за другим, оскільки на період побиття чоловіка мав алібі  перебував на стаціонарному лікуванні.

Жоден із обвинувачених не сприяв суду в встановленні істини у справі, не розкаявся, не попросив вибачення у потерпілих. Їх засудили до 7 років увʼязнення і після оголошення вироку одразу взяли під варту.

У суді є ще одна кримінальна справа щодо трьох експрацівників Залізничного ВП ГУ НП у Львівській області, звинувачених у хабарництві і крадіжках.

У січні 2023 рок розгляд справи зупинили до звільнення одного з обвинувачених із військової служби. Прокурор переконав суд, що виділення матеріалів щодо нього може негативно вплинути на повноту судового розгляду, тому суд зупинив розгляд щодо усіх обвинувачених. Але через кілька місяців строк повноважень судді закінчився і новий суддя вирішив, що підстав зупиняти розгляд щодо інших обвинувачених немає і провадження відновив.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"