НОВИНИ

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024

15.03.2024

14.03.2024

13.03.2024

11.03.2024

РУБРИКАТОР

У Львівській області судили ув”язнених, які скоїли втечу та намагались вбити поліцейського

26.09.2022

Засуджені відбували тюремне покарання у Миколаївській виправній колонії №50. У 2019-му були переведені до дільниці соціальної реабілітації і залучалися до праці — догляду за плодовими деревами на виробничому об’єкті ТзОВ «Львівський сад». Скориставшись відсутністю нагляду, двоє арештантів втекли, пошкодивши металеву сітку, яка огороджує територію. Чоловіки переночували у закинутому будинку, де підібрали два ножі. Наступного дня вони вирушили до міста Жидачева, по дорозі розпитуючи дорогу в перехожих.

На ґрунтовій дорозі поблизу пішохідного моста через річку Стрий утікачам зустрівся незнайомець. Пізніше з’ясувалося, що це був поліцейський. Ще вранці місцева поліція отримала орієнтування на втечу двох засуджених. Тому чоловік став розпитувати їх, хто вони такі. А потім нібито попросив пройти з ним у відділок поліції і водночас встиг подзвонити туди і сказати, що зустрів двох підозрілих осіб.

Далі один із утікачів вихопив ножа і штрикнув поліцейського в груди. Чоловіки, борючись, упали на землю. За мить під’їхав наряд поліції, який провів затримання. У підсумку утікачів звинуватили у втечі з-під варти, а також у замаху на вбивство поліцейського. За версією слідства, другий чоловік, побачивши сутичку, допомагав товаришеві, відтискаючи пальці потерпілого від леза, щоб ніж увійшов глибше.

Обидва визнали обвинувачення за першим пунктом, кажучи, що втекли через психологічний та фізичний тиск інших засуджених. Однак заперечували, що хотіли вбити правоохоронця. Чоловіки повторювали, що їм не було відомо, що потерпілий є співробітником поліції, адже він був у цивільному. Службового посвідчення вони також не бачили, хоча потерпілий наполягав, що показував його. Зрештою, суд погодився, що не доведено, обвинувачені могли знати, що перед ними працівник поліції.

Один із утікачів пояснював, що, справді, через напад страху вдарив потерпілого ножем. Поліцейський отримав непроникаюче поранення грудної клітки. Суд перекваліфікував обвинувачення на заподіяння легкого тілесного ушкодження (ч.1 ст.125 ККУ) і визнав чоловіка, який завдав удару ножем винним саме в цьому. Водночас другого обвинуваченого суд виправдав від звинувачень у замаху на поліцейского. Суд вважає недоведеним і те, що чоловік допомагав встромити ножа в груди потерпілому. На пальцях потерпілого немає слідів від порізів ножем, які мали б утворитися, якщо події розгорталися так, як написано в обвинувальному акті.

Обвинуваченого, який ударив поліцейського ножем у груди, засудили до 6 років позбавлення волі, а його товариша — до 5 років.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"