НОВИНИ

02.05.2024

01.05.2024

30.04.2024

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

РУБРИКАТОР

У Київському СІЗО не дотримується право неповнолітніх осіб на освіту

05.03.2019

Представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Аксаною Філіпішиною здійснено моніторинговий візит до Київського слідчого ізолятора з метою перевірки дотримання прав неповнолітніх на освіту та їх належне утримання, а також щодо дотримання прав жінок з малолітніми дітьми, які тримаються в установі.

Станом на 1 березня 2019 року у Київському СІЗО трималось 13 неповнолітніх, з них – 12 хлопців та одна дівчина.

Представник Уповноваженого Аксана Філіпішина відвідала приміщення школи. З’ясувалось, що навчальний процес в установі відбувається щодня у будні дні по два уроки. За результатами ознайомлення з робочими зошитами виявлено, що конспекти уроків дітьми ведуться не регулярно, розрив між датами записів у них становить місяць і більше.

На момент візиту у класі з трьома неповнолітніми проводився урок з інформатики. У бесіді з дітьми з’ясовано, що усі троє мають бажання скласти у 2019 році зовнішнє незалежне оцінювання. Утім, у них відсутні паспорта громадян України, що ставить під загрозу складання дітьми ЗНО.

Конституцією України визначено, що повна загальна середня освіта є обов’язковою. Держава забезпечує доступність і безоплатність, зокрема, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах. Проте гарантоване статтею 53 Конституції України право на освіту дітей, які тримаються у Київському СІЗО, може бути порушено.

У зв’язку з вказаним увагу представників СІЗО було звернуто на те, що особи, які перебувають у місцях попереднього ув’язнення, мають обов’язки і права, встановлені законодавством для громадян України (стаття 6 Закону України «Про попереднє ув’язнення»).

Під час візиту монітори також відвідали камери, де тримаються неповнолітні. Умови перебування дітей у приміщеннях незадовільні, постільна білизна у поганому стані та потребує заміни, відсутні телевізори, в одній із камер холодно. З’ясовано також, що їжа, яку їм пропонують у Київському СІЗО, незадовільна і стан харчування потребує покращення.

Водночас представник Уповноваженого поспілкувалась із вагітною жінкою і матір’ю-годувальницею. За результатами бесіди з’ясовано, що жінки задоволені харчуванням, умовами утримання та станом надання медичної допомоги.За результатом моніторингового візиту до Міністерства юстиції України буде спрямовано відповідне реагування Уповноваженого із зазначенням виявлених порушень та вжиття керівництвом Київського СІЗО невідкладних заходів реагування.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"