НОВИНИ

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

У Київському СІЗО №13 порушуються процесуальні права дітей у рамках судового розгляду справ

14.05.2018

Це виявила під час моніторингового візиту до установи Представник Уповноваженого з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності  Аксана Філіпішина.

Станом на 10 травня в установі трималося 7 неповнолітніх (6 хлопців та 1 дівчина).

За результатами реагування на зауваження, надані представником Уповноваженого після попереднього візиту, наразі  налагоджено навчальний процес. Вчителі ЗОШ № 139 систематично проводять уроки. Здійснюється підготовка до здачі державної підсумкової атестації.

Неповнолітні, які виявили бажання, реєструються на  ЗНО. Порушене питання взято на контроль Уповноваженим з прав людини.

У зв’язку із пожежею у приміщенні школи розпочалися ремонтні роботи.  Для навчання дітей тимчасово облаштовано 2 кімнати. Є приміщення для гри у теніс, футбол, занять спортом.

Проте камери, в яких утримуються хлопці, перебувають у неналежному санітарному стані та потребують ремонту: на стінах пліснява, відсутні двері в туалетних відділеннях, сантехніка протікає, ліжка зламані.

Окрім того, під час перевірки виявлено порушення процесуальних прав дітей у рамках судового розгляду справ.

Так, Дмитро С. перебуває у слідчому ізоляторі 10 місяців. Скаржиться на те, що за останні 4 місяці не було жодного судового засідання. Адвоката бачить тільки під час судових засідань. Контакт з ним відсутній.

Андрій Д. перебуває в СІЗО 7 місяців. За цей період спілкувався з державним адвокатом три рази. Крім того, судовий розгляд його справи постійно переноситься. Останнє судове засідання було призначене на 5 квітня 2018 року, яке також було перенесено.

Анна А. також поскаржилася на тривалий судовий розгляд її справи: 1 засідання за 2-3 місяці.

Зазначене свідчить про порушення статей 28, 318 Кримінального процесуального кодексу України стосовно розгляду судових справ у розумні строки, неналежного виконання своїх повноважень адвокатами регіональних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

За результатами моніторингового візиту підготовлено акти реагування до Координаційного центру з надання правової допомоги щодо здійснення моніторингу якості надання послуг адвокатами, які залучаються до надання безоплатної вторинної правової допомоги, у справах неповнолітніх Дмитра С. та Андрія Д., а також до Солом’янського районного суду м. Києва та Броварського районного суду Київської області щодо розгляду кримінальних справ неповнолітніх у розумні строки.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"