НОВИНИ

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

У Києві жінці-поліцейській за хабар у 5000 грн присудили рік в’язниці

28.03.2020

Колишню інспекторку сектору ювенальної превенції Дніпровського УП ГУНП у м. Києві визнали винною в отриманні неправомірної вигоди. Про це стало відомо з вироку  суду від 19 березня.

У квітні 2018 неповнолітній хлопець без документів, керуючи машиною  «Москвич-412», зачепив крилом дівчину. На зустрічі з батьками інспекторка поліції запропонувала за 5 тис. грн за те, що не буде направляти матеріали до Управління патрульної поліції у м. Києві.

Обвинувачена вину частково визнала і пояснила, що хлопець був п’яний і на нього мали скласти адмінпротокол. Батько порушника сказав, що син має намір пов’язати життя з транспортом, тому цікавився, які наслідки матиме такий інцидент, при цьому завжди згадував гроші, зазначаючи чіткі суми. Інспекторка пояснила, що до відповідальності притягується батько за невиконання обов’язків щодо виховання сина. Адмінпротокол по ДТП вона не мала права складати, оскільки цим займалась патрульна поліція.

У подальшому вона кілька разів зустрілася із батьком порушника начебто, щоб отримати документи. Їй пропонували гроші, вона відмовлялася, але потім батько порушника двічі поклав їй гроші в папку. Інспекторка розцінила це як вдячність, але тепер каялася і просила суворо не карати, жалілася, що в той час мала матеріальні труднощі через звільнення чоловіка з роботи.

Заявником у справі був батько хлопця. Він розповів суду, що інспекторка сказала, що треба зустрітися і поговорити, що не нашкодити долі його сина. Відтак наступну розмову він записав на диктофон. Інспекторка повідомила, що треба дати 5 тисяч гривень і вона знищить матеріали справи. Після цього чоловік звернувся в СБУ. Всього заявник зустрічався з інспекторкою 5 разів у місцях, які визначала вона сама. Гроші клав в її папку, так що вона бачила.

Початково дії кваліфікували за ч.3 ст.368 ККУ – одержання неправомірної неправомірної вигоди, поєднане з вимаганням. За такий злочин загрожує від 5 до 10 в’язниці.

Суд з’ясував із матеріалів справ, що чоловік щонайменше двічі висловлював інспекторці пропозиції про надання коштів. При кожному спілкуванні обвинувачена жодного разу не висловила однозначну відмову від неправомірної вигоди, як і не вжила заходів для запобігання її одержання – не подала рапорт керівництву, наприклад.

Незважаючи на те, що пропозиції грошей від заявника були неодноразовими, суд не вважає їх нав’язливими. Після отримання першої частини коштів інспекторка запевнила чоловіка у позитивному вирішенні питання. Але ймовірну відмову від другої частини хабара вигоди суд розцінює як підтвердження відсутності в її діях такої кваліфікуючої ознаки, як вимагання, що не свідчить про відмову від одержання грошей, оскільки обвинувачена погодилась на повторну зустріч і отримала решту суми.

У підсумку колишню інспекторку поліції визнали винною за ч.1 ст.368 ККУ (отримання неправомірної вигоди без вимагання) і засудили до 1 року позбавлення волі. Крім того, їй забороняється обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій строком на 2 роки.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"