НОВИНИ

17.05.2024

16.05.2024

15.05.2024

14.05.2024

10.05.2024

09.05.2024

08.05.2024

РУБРИКАТОР

У Києві судять сбушника, який розслідував справу Тимошенко

10.05.2018

Оболонський суд розглядає справу щодо співробітника СБУ Миколи Грабика, звинуваченого у незаконному притягненні до кримінальної відповідальності Юлії Тимошенко.

Про це повідомляє «Судовий репортер» .

Справу розглядає суддя Владислав Дев’ятко.

Наразі в суді вже досліджено понад 120 томів письмових доказів із 129.

Юлія Тимошенко має у справі статус потерпілої. На засіданнях присутній її представник.

У майбутньому суд планує допитати обвинуваченого, потерпілу Тимошенко і свідків.

20 січня 2012 року Микола Грабик як начальник слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Харківській області виніс постанову про притягнення Тимошенко до кримінальної відповідальності.

За версією слідства, у 1997 року, після обрання народним депутатом України, Юлія Тимошенко фактично залишалась президентом промислово-фінансової компанії «Єдині енергетичні системи України» і організувала заволодіння бюджетними коштами, замах на заволодіння бюджетними коштами, умисне ухилення від сплати податків, службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки.

У 1995–1996 роках «ЄЕСУ» була найбільшим імпортером природного газу в Україну з Росії та країн Середньої Азії.

В обвинувальному висновку йшлося, що Юлія Тимошенко, обіймаючи посаду президента «ЄЕСУ», спланувала і організувала злочинну фінансову схему, яка грунтувалася на імітації грошових розрахунків через кіпрський банк Golden Union Offshore Bank і підконтрольний Тимошенко «Південкомбанк», президентом якого вона свого часу була. За версією слідства, «ЄЕСУ» завдала державі збитків в розмірі понад 30 млн грн, а особисто Юлія Тимошенко не сплатила понад 681 тис. грн податків.

У справі є завірені копії газових контрактів, підписаних Тимошенко від імені «ЄЕСУ». Копії надані Росією в рамках міжнародної правової допомоги.

Грабика звинувачують, що він не вжив заходів для всебічного, повного і об’єктивного дослідження і виявлення як обставин, що викривають, так і тих, що виправдують обвинувачену. Йому інкримінується притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності, поєднане зі штучним створенням доказів обвинувачення та іншою фальсифікацією.

Справу проти Грабика зареєстрували 14 березня 2014 року.

Сам Грабик у судовому засіданні сказав, що жодного злочину не вчинив. За його словами, він продовжує працювати в СБУ.

Захист наголосив, що за діями Грабика як слідчого здійснювався прокурорський нагляд.

11 жовтня 2011 року Тимошенко була засуджена на 7 років за перевищення влади і службових повноважень на посаді прем’єр-міністра при підписанні газових договорів з Росією. Після цього генпрокуратура порушила ще низку справ, пов’язаних з її діяльністю на посаді керівника «ЄЕСУ». Зокрема, її також звинувачували в спробі перекласти борги «ЄЕСУ» за російський газ на держбюджет України.

28 лютого 2014 року після втечі президента Віктора Януковича Київський районний суд Харкова закрив «справу ЄЕСУ» у зв’язку з відмовою прокурорів від обвинувачення за відсутністю складу злочину.

14 квітня 2014 Верховний Суд закрив «газову справу» Юлії Тимошенко за відсутністю події злочину.

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"