НОВИНИ

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

РУБРИКАТОР

У Києві внутрішня безпека викрила групу махінаторів, які вимагали кошти у правоохоронця

20.01.2022

Група аферистів діяла у соціальних мережах: вони заманювали охочих заробити на інвестиціях у криптовалюту. Для переконання потенційних клієнтів до співпраці зловмисники створили фейкові ролики щодо успішності своєї діяльності, які начебто транслювалися на центральних телеканалах України. Одного з головних фігурантів правоохоронці затримали на одержанні 400 000 гривень від чергового інвестора.

Оперативники Київського міського управління внутрішньої безпеки НПУ отримали інформацію про те, що група осіб вимагає гроші у співробітника правоохоронного органу. Під час перевірки виявилось, що 22-річний правоохоронець опинився серед чималого переліку потерпілих від дій організованої групи сучасних шахраїв.

Працівники внутрішньої безпеки Нацполіції, Подільського управління столичної поліції та Подільської окружної прокуратури міста Києва встановили організатора та учасників злочинного угруповання. 21-річний мешканець столиці згуртував навколо себе «фахівців» у сфері інноваційних технологій – хлопців і дівчат, віком від 19-ти до 24-х років, та залучив до реалізації схеми щодо заволодіння коштами користувачів Інтернет-мережі.

У популярних соціальних мережах зловмисники розмістили інформацію про можливість інвестувати кошти у різні види онлайн-бізнесу: фінансові операції з купівлі-продажу Інтернет-трафіку, торги криптовалютою на електронних біржах та інше. Мінімальний внесок становив 11 000 гривень, а максимальний – необмежений. Через два-три дні інвесторам повідомляли точний розмір прибутку і запевняли, що для отримання коштів потрібно у максимально стислий термін “сплатити” комісію, яка на 10 відсотків менша від суми першого внеску. Після отримання цих грошей зловмисники відразу блокували подальший зв’язок з клієнтом.

Аби запевнити своїх потенційних вкладників у порядності та стовідсотковому позитивному результаті інвестування, аферисти розповсюджували рекламні відеоролики, відкрито демонструючи переписки із вдячними клієнтами. Крім того, змонтували та розповсюдили фейкові сюжети, які начебто транслювали провідні телеканали країни, про креативну молодь, яка успішно розвиває онлайн-бізнес. В одному із роликів зловмисники цинічно видали себе за благодійників закладу для інклюзивних діток.

Учасники ОЗГ неодноразово стикалися з клієнтами, які щиро зізнавалися, що потрапили у біду і мають надію інвестуванням вирішити критичну ситуацію. Зокрема звернувся чоловік, у якого злодії винесли все з квартири.  Згодом на контакт вийшла жінка, яка має 4-річну дитинку з діагнозом аутизм, і перерахувала всі зібрані гроші зловмисникам, сподіваючись заробити на реабілітацію дитини. Однак це не зупинило шахраїв, між собою вони, сміючись, називали довірливих вкладників «лохами».

Співробітник правоохоронної структури, як і більшість, не запідозрив нічого кримінального у діях групи. Знайомий запропонував йому розмістити на своїй сторінці у соцмережі інформацію щодо цієї “інвестиційної” компанії. Однак під постом з’явилися коментарі про те, що зазначена група насправді займається аферами. Тож правоохоронець відразу видалив публікацію. Що дуже не сподобалося зловмисникам. Вони зустрілися з ним, побили, і, погрожуючи зброєю, почали вимагати 10 000 доларів США матеріальної компенсації за видалену рекламу.

За фактом вимагання, нанесення тілесних ушкоджень та шахрайських дій, вчинених у складі організованої групи (ч.1 ст.125, ч.2 189, ч.ч.3,4 ст.190 Кримінального кодексу України), слідчі поліції розпочали кримінальне провадження.

За фізичної підтримки бійців відділу швидкого реагування ДВБ НПУ та столичної поліції особливого призначення правоохоронці затримали семеро учасників ОЗГ. Одного з головних фігурантів правоохоронці затримали під його особистої зустрічі із інвестором, який передав зловмиснику 400 000 гривень.

Проведено санкціоновані обшуки у затриманих. Вилучено мобільні телефони та оргтехніку, банківські картки, зброю та автомобілі. Наразі семеро осіб затримано в порядку ст. 208 КПК України та поміщено до ізолятора тимчасового тримання. Слідчі поліції оголосили їм про підозру. За проведені махінації зловмисникам може загрожувати до 12-ти років позбавлення волі з конфіскацією майна. Триває подальше досудове розслідування, з метою встановлення інших учасників злочинного угруповання та притягнення їх до кримінальної відповідальності.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"