НОВИНИ

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

У Києві акція проти поліцейського свавілля зібрала понад тисячу людей

22.05.2021

21 серпня у Києві на Подолі відбулась акція проти поліцейського свавілля. Протестувальники вимагали звільнення начальника Подільського управління поліції Павла Василенка та притягнення до відповідальності правоохоронців, причетних до випадків незаконних затримань і насильства стосовно громадян. 

Учасники акції зібралися під будівлею Подільського райвідділку. За оцінками журналістки ZMINA, на мітинг прийшло понад тисячу осіб. Учасники тримали плакати “Вороги проливають кров українців на війні – поліція проливає цю кров у столиці”, “Затримайте краще своє свавілля”, “Час виносити сміття”, “Ми не хочемо боятися тих, хто має нас захищати” тощо, вони також розмалювали крейдою дорогу біля будівлі.

Серед вимог учасників:

-звільнення голови Подільського управління Національної поліції Павла Василенка;

-притягнення до відповідальності правоохоронців, причетних до незаконних атак на подільські мистецькі та культурні осередки;

-притягнення до відповідальності спецпризначенців, які 19 травня 2021 побили та незаконно утримували в кайданках музиканта Дмитра Бугайчука;

-припинити незаконні рейди, неправомірні обшуки з “підкиданням” наркотиків, безпідставне застосування сили та пошкодження майна в подільських культурно-розважальних закладах.

Фото: ZMINA, телеграм-канал “Космос Табір”, телеграм-канал NIHILIST.LI

Нагадаємо, причиною акції проти поліцейського свавілля стали численні випадки затримань та рейдів, які проводять правоохоронці вже декілька років поспіль на Подолі. Так, наприкінці минулого року члени Муніципальної варти вибили двері в приміщенні одного з клубів. Коли члени варти побачили там двох людей, то почали бити їх і принижувати. Схожий випадок відбувся й у листопаді 2020-го, коли близько 70 правоохоронців увірвалися до бару, де перебували люди. Їх поклали на підлогу, обшукали без складання протоколів. Водночас нагрудні камери на формі поліцейських були відімкнені.

У травні поточного року правоохоронці увірвалися на територію, де розташовані артцентр Closer та заклад Mezzanine, і почали затримувати людей. Правоохоронці пояснили свої дії превентивною операцією через порушення правил карантину. Однак ніхто з поліціянтів не зміг відповісти на питання, яка площа приміщень усередині фабрики, де саме проводяться концерти та в чому порушення.

Останній відомий випадок поліцейського свавілля на Подолі стався 18 травня. Тоді правоохоронці затримали й побили музиканта Дмитра Бугайчука, бо він видався їм підозрілим. Чоловіку розбили ніс, протримали три години в кайданках без складання протоколу і потому відпустили. До двох людей, які намагалися з’ясувати, що відбувається, поліцейські застосували газ. Пізніше поліція Києва оприлюднила повідомлення про затримання “чоловіка з наркотиками”, а також про призначення службового розслідування щодо перевірки правомірності дій поліцейських. У публікації правоохоронці зазначили, що чоловік “перебував з явними ознаками алкогольного сп’яніння та при затриманні чинив опір”. 

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"