НОВИНИ

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

РУБРИКАТОР

У Кременчуцькій виправній колонії виявили камеру з ліжком для ймовірної фіксації ув’язнених

02.01.2019

Працівником Департаменту реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого з прав людини спільно з представниками громадськості здійснено візит до ДУ «Кременчуцька виправна колонія (№ 69)».

Під час ознайомлення з  умовами тримання  засуджених в колонії виявлено, що штрафні приміщення та дільниця карантину діагностики і розподілу (КДіР) розташовані в будівлі, яка потребує капітального ремонту. Камери штрафних приміщень та дільниці КДіР не забезпечені належним природним і штучним освітленням. У них відчувається задуха, відсутня припливно-витяжна вентиляція. Можливість самостійно регулювати приток свіжого повітря обмежена, через значну висоту розміщення вікна від підлого та його надмірної загартованості з обох сторін. Стіни та стелі, через несправність водопроводу затоплені та вкриті грибком. Засуджені, які утримуються в них, змушенні вживати воду із централізованої водопровідної мережі, оскільки в них не встановлені бачки з питною кип’яченою водою.

В одній із камер дисциплінарного ізолятору виявлено металеве ліжко, до якого за допомогою ременів, фіксують порушників режиму в установі, у випадках прояву ними буйства або безчинства. Зі слів працівників установи, зазначена камера не використовується. Проте, на день візиту вона була не опечатана, а в приміщенні камери на підвіконні була виявлена чашка, що свідчить про те що в зазначеній камері періодично утримують засуджених. Наявність зазначеної камери не передбачена кримінально-виконавчим законодавством України, що свідчить про можливість посягання на фізичну або моральну гідність засуджених через катування, нелюдське або таке, що принижує гідність, поводження.

Жилі приміщення засуджених розташовані в чотирьох житлових корпусах. Умови тримання в’язнів в корпусах відрізняються між собою. Як приклад в одному з корпусів жилі приміщення розташовані у кімнатах, які розраховані на 5-12 осіб, в них проведений косметичний ремонт. На противагу зазначеному, в інших трьох жилих приміщеннях засуджені розміщенні в одній жилій кімнаті, яка облаштована надмірною кількістю спальних місць. Самі приміщення потребують поточного ремонту.

Під час візиту встановлені грубі порушення прав і свобод ув’язнених на охорону здоров’я і медичну допомогу. Зокрема, завідуючий медичною частиною не зміг надати жодної документації щодо потреби у медичних препаратах та їх наявності, через неможливість використання медичних препаратів та засобів медичного призначення, закуплених за бюджетні кошти у «дореформений» період, які знаходяться у опечатаних сховищах, та вже тривалий час не приймаються на баланс філій ЦОЗ ДКВС. Як наслідок, ув’язнені не можуть отримати необхідних ліків, а терміни зберігання невикористаних медичних препаратів спливають.

При ДУ «Кременчуцька виправна колонія (№ 69)» була розташована спеціалізована протитуберкульозна лікарня, яка на день візиту була законсервована. В той же час в установі на балансі перебуває медичне обладнання, а саме: аналізатор Genexpert MTB/RIF, який є ефективним і доцільним методом ранньої діагностики туберкульозу, апарат УЗД та інше обладнання, яке не використовується медичною частиною та не передається на баланс інших медичних частин філій ДУ «Центру охорони здоров’я ДКВС України» для подальшого використання.

За результатами візиту до Міністерства юстиції України буде направлено звіт із зазначенням виявлених недоліків та рекомендаціями щодо їх усунення.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"