НОВИНИ

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

У Копичинській виправній колонії (№ 112) виявлено численні порушення прав засуджених

02.12.2016

4 листопада 2016 року моніторингова група у складі працівників Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та представників громадськості здійснила візит до Копичинської виправної колонії (№ 112) з метою вивчення стану дотримання прав осіб, які у ній тримаються.

Учасники візиту побували у штрафних приміщеннях колонії, що характеризуються неналежним санітарно-технічним станом. Тут відсутня припливно-витяжна вентиляція, туалети цих приміщень не обладнані змивними бачками. Їжа сюди доставляється у пластикових відрах (у тому числі, в таких, де раніше зберігалися будівельні суміші), що впливає на її якість при доставці у гарячому стані, оскільки при нагріванні з пластмаси виділяється формальдегід, який є шкідливим для здоров’я людини.

На виробництві установи виявлено порушення законодавства про працю: засуджені не використовують засоби індивідуального захисту та практично не забезпечуються спецодягом.

Також монітори зазначили, що у житлових секціях окремих відділень соціально-психологічної служби не дотримується норма житлової площі. У більшості гуртожитків та медичній частині моніторами було констатовано порушення температурного режиму. Електромережі в установі використовуються з порушенням правил пожежної безпеки.

В установі створено привілейовані умови тримання для незначної частини в’язнів, які проживають у набагато кращих умовах порівняно з іншими.

На інформаційних стендах у відділеннях, де проживають в’язні, недостатньо відомостей про порядок оскарження дій працівників установи, а також про організації, до яких можливо звернутися для захисту та поновлення своїх прав, відсутні номери «телефонів довіри», а інформація про основні права та обов’язки засуджених – застаріла.

Під час вивчення питання дотримання прав в’язнів на охорону здоров’я та медичну допомогу встановлено численні порушення, які адміністрація установи пояснює відсутністю належного фінансування. Зафіксовано нестачу медичних препаратів та витратних матеріалів, а також непридатний для використання медичний інструмент у стоматологічному кабінеті. Жоден з лікарів, які працюють в установі, не має підтвердження кваліфікаційної категорії та не проходив курсу підвищення кваліфікації.

За результатами моніторингового візиту відповідний звіт із зазначенням виявлених порушень прав засуджених та наданням практичних рекомендацій щодо їх усунення буде направлено до Міністерства юстиції України.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"