НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

У Харкові поліціянти, які видалили з бази інформацію про водія-пʼяницю, уникнули відповідальності

12.02.2024

Київський районний суд міста Харкова визнав доведеним факт незаконної зміни інформації в інформаційно-пошуковій системі поліції (вирок від 5 лютого).У 2018 році до інформаційної системи поліції внесли дані про водія, якому за водіння у стані алкогольного спʼяніння заборонили на рік сідати за кермо.

Але через півтора тижні відомості відкоригували, неправдиво зазначивши, що справу проти водія закрили у звʼязку з закінченням строків давності.

Зʼясувалося, що за пару місяців до цього інспектор відділу супроводження інтегрованої інформаційно-пошукової системи управління ГУНП в Харківській області безпідставно розблокувала доступ до порталу пʼятьом користувачам.

Один із таких користувачів ще у 2017 році був звільнений з ДАІ УМВС в Харківській області, його підрозділ було ліквідовано і він перевівся до адʼюнктури в Донецькому юридичному інституті МВС України. Після звільнення доступ цього користувача до інформаційного порталу поліції мав бути припинений. Але його розблокували і у 2018-2019 роках з цього акаунту в системі вносилися коригування та робилися запити.

Обвинувачення висунули співробітниці поліції, з компʼютера якої розблокувала доступ до системи, і колишньому працівнику, з чийого акаунту вносилися зміни. Свою вину в суді вони заперечували, кажучи, що це зробив хтось інший. У день розблокування доступу до системи між обвинуваченими були телефонні зʼєднання. Співробітниця поліції пояснювала це тим, що від колишного колеги потрібна була консультація для її брата щодо реєстрації автомобіля.

Службове розслідуваня встановило, що інформацію про водя, використовуючи розблокований акаунт, коригували на робочому компʼютері начальника відділу адміністративної практики УПП в Харківській області. Мобільний телефон обвинуваченого фіксувався у цей час за адресою адмінбудівлі поліції, що він вказувало на те, що він, імовірно, туди приходив. Начальнику відділу поліції на роботі винесли попередження. У суді він повідомив, що обвинувачений іноді приходив до нього на роботу домовлятися про працевлаштування, але заперечував, що той міг користуватися його компʼютером.

Суд вирішив, що обвинувачення підтверджується доказами. Засуджені мали понести покарання у вигляді штрафу  заплатити по 17 тисяч гривень.

Але справа слухалась судом із 2020 року різними складами суду і строки давності притягнення до кримінальної відповідальності за подіями 2018 року вже закінчились. Тому обвинувачених звільнили від призначеного покарання у звʼязку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"