НОВИНИ

03.05.2024

02.05.2024

01.05.2024

30.04.2024

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

РУБРИКАТОР

У Кагарлицькій виправній колонії виявлено випадки жорстокого поводження із засудженими

30.11.2016

Монітори ознайомилися з умовами тримання засуджених, оглянули житлові приміщення та безперешкодно поспілкувалися з в’язнями.

На час візиту в дільниці карантину, діагностики і розподілу трималося дев’ять засуджених, які протягом доби після прибуття до установи не пройшли первинного медичного огляду, який здійснюється з метою виявлення у цих осіб тілесних ушкоджень та інфекційних захворювань, а також в’язнів, які потребують надання медичної допомоги.

У камерах штрафних приміщень установи, в яких тримаються порушники установленого порядку відбування покарання, сиро та прохолодно. Зазначені приміщення не обладнані бачками з питною водою. Вікна камер відкриваються та закриваються лише ззовні працівниками установи, оскільки засуджені не мають можливості це здійснювати самостійно.

В їдальні для засуджених продукти харчування зберігалися разом із засобами для миття посуду, кухонним інвентарем, посудом та будівельними матеріалами. Якість приготовленої їжі, санітарний стан приміщень їдальні, обладнання, інвентарю та посуду медичним працівником в день візиту не перевірялися.

В ході моніторингу були встановлені грубі порушення прав засуджених на охорону здоров’я і медичну допомогу. В установі відсутня медична частина, єдина посада фельдшера укомплектована особою, яка за спеціальністю є медичною сестрою і більше 15 років не атестувалася на присвоєння (підтвердження) кваліфікаційних категорій. Первинний медичний огляд засуджених здійснюється лише медичною сестрою. Диспансерний облік, обстеження засуджених лікарями-спеціалістами, а також надання невідкладної медичної допомоги засудженим не організовано. Лікарські засоби зберігаються в медичному пункті в безладі, серед них наявні медикаменти з перевищенням терміну придатності. Доступ до стоматолога засуджені мають тільки під час щорічних медичних обстежень. У медичному пункті неналежний санітарно-гігієнічний стан.

Заходи інфекційного контролю за туберкульозом в установі не розроблені і не здійснюються. Документація стосовно організації надання медичної допомоги засудженим, які є хворими на ВІЧ, в установі відсутня. Такі особи не обстежуються лікарем-інфекціоністом. При цьому журнал обліку цієї категорії засуджених зберігається у вільному доступі.

Вказані недоліки свідчать про вкрай низький рівень організації надання медичної допомоги засудженим і можуть бути охарактеризовані як катування, жорстоке або таке, що принижує гідність, поводження або покарання.

За результатами моніторингового візиту відповідну інформацію буде направлено до Міністерства юстиції України для вжиття відповідних заходів реагування та усунення виявлених недоліків.

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"