НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

РУБРИКАТОР

У ГПУ відповіли на флешмоб ЗМІ щодо прослуховування телефонів журналістів

25.09.2018

У Генеральній прокуратурі заявили, що “не вбачають підстав для надання будь-яких відомостей у відповідь на інформаційні запити стосовно рішення Європейського суду з прав людини за скаргою журналістки “Радіо Свобода” Наталки Седлецької, яким слідству ГПУ на місяць заборонено використовувати будь-які дані від оператора з її телефону.

Про це йдеться у відповіді ГПУ на запит Української правди.

“Відповідно до вимог частини 1 статті 222 Кримінального процесуального кодексу України відомості досудового розслідування у конкретних кримінальних провадженнях відносяться до таємниці слідства і можуть бути розголошені лише з дозволу слідчого або прокурора і в тому обсязі, в якому вони визнають можливим”, – зазначили у Генпрокуратурі.

У відомстві додали, що відповідно до вимог статті 222 КПК, “підстав для надання будь-яких відомостей, пов’язаних зі здійсненням досудового розслідування у кримінальному провадженні не вбачається”.

У запиті заявили, що відповідь на запити журналістів “є інформацією з обмеженим доступом і надати її в порядку Закону України “Про доступ до публічної інформації” немає можливості”.

Джерела УП повідомили, що аналогічні відповіді отримали 10 з 20 редакцій, які відправили запити до ГПУ.

Раніше журналісти з понад 15 медіа відправили інформаційні запити до Генеральної прокуратури і запустили у Facebook флешмоб із закликом #Луценко_дай_відповідь.

Раніше Радіо Свобода висловило обурення ухвалою суду, який дав Генеральній прокуратурі доступ до інформації з телефону журналістки та головного редактора програми розслідувань “Схеми” Наталії Седлецької протягом 17 місяців.

В редакції зазначали: такий запит, що охоплює тривалий період спілкування з телефона, який належить відомій українській журналістці, що успішно викриває високопосадову корупцію, викликає серйозне занепокоєння про справжні наміри тих, хто шукає інформацію.

У ГПУ запевнили, що жодним чином не втручатимуться у професійну діяльність та особисте життя Седлецької, а журналістка виступає в якості можливого свідка.

Пізніше Європейський суд з прав людини ухвалив рішення застосувати “Правило 39” щодо справи головного редактора програми “Схеми” Наталії Седлецької та вказав уряду України, що він має забезпечити утримання органів влади від доступу до будь-яких даних з телефону журналістки.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"