НОВИНИ

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

РУБРИКАТОР

У ГПУ створюють стратегію протидії катуванням: що нового пропонують автор

15.11.2019

У Генеральній прокуратурі України розробили проєкт стратегії протидії катуванням у місцях несвободи на період 2020–2022 років.

Про це в коментарі ZMINA повідомив очільник нещодавно створеного в ГПУ департаменту з розслідування тортур Юрій Бєлоусов.

Проєкт стратегії, над якою працювали експерти з протидії катуванням, має три розділи: попередження неналежного поводження в місцях несвободи, розслідування таких фактів та реабілітація жертв.

Серед пропозицій у проєкті стратегії наразі є, зокрема, запровадження єдиного порядку інформування затриманих осіб про їхні права та системи фіксації всіх дій щодо затриманих під час перебування їх під контролем правоохоронних органів. Також у документі йдеться про створення спеціальних кімнат для проведення допитів у райвідділках та погодження умов тримання осіб з національними та міжнародними стандартами.

“Щодо розслідування фактів неналежного поводження, то ми хочемо привести до міжнародного стандарту саме поняття “катування”, яке наразі існує в Україні. Згідно зі стандартами, катування можуть вчиняти тільки посадові особи. У нас зараз суб’єктом катувань може бути будь-хто. Це сильно заважає виокремлювати злочини, які вчиняють безпосередньо правоохоронці”, – розповідає Бєлоусов.

Також експерти пропонують створити окремі підрозділи, які б розслідували неналежне поводження з боку правоохоронців у регіональних підрозділах прокуратури та ДБР.

“Mи пропонуємо впровадити у всіх місцях несвободи системи фіксації тілесних ушкоджень, які б відповідали принципам Стамбульського протоколу і. Про тілесні ушкодження мають повідомляти відповідні органи розслідування, адже наразі інформація про них залишається в установах. Коли про це дізнаються слідчі, то тілесні ушкодження вже зникають”, – каже Бєлоусов.

Своєрідним ноу-хау для України, за словами Бєлоусова, стане пункт стратегії, який стосується впровадження психіатричної експертизи жертв катувань.

“Психічні травми бувають набагато глибші, аніж тілесні ушкодження. Ми хочемо найближчим часом почати проводити такі експертизи спільно з Центом психічного здоров’я при МОЗ”, – ділиться планами очільник департаменту.

Щодо реабілітації жертв неналежного поводження, то автори стратегії хочуть, аби в Україні створили спеціальні установи, які б працювали над цим. Водночас, як зауважує Бєлоусов, реабілітацію для постраждалих від дій правоохоронців осіб мають проводити за державний кошт.

Майбутню стратегію планують запровадити на рівні президентського указу, адже поширюватися документ має на цілу низку відомств, зокрема МОЗ, Мін’юст, Мінсоцполітики тощо. Наразі проєкт скерували до Комісії з питань правової реформи при президентові, яка має надати свої зауваження та коментарі.

Бєлоусов розповів, що в ГПУ планують закінчити роботу з розроблення стратегії та плану щодо її виконання до кінця цього року.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"