НОВИНИ

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

РУБРИКАТОР

У ГПУ розповіли, як прокурори пояснювали свої доходи при переатестації

27.12.2019

Найчастіше на співбесіді при переатестації в ГПУ появу дорогого майна у своїх деклараціях прокурори пояснювали «отриманням дорогих подарунків від батьків, тещ, тестів, інших родичів». Про це заявив генпрокурор Руслан Рябошапка, відповідаючи на питання theБабеля щодо механізму проведення співбесід із прокурорами.

Кандидатів на посади в новому Офісі генерального прокурора на останньому етапі переатестації — співбесіді — перевіряли на питання, повʼязані з доброчесністю та виконання практичного завдання. «Усе проходило в рамках жорстких правил, кожному з кандидатів або прокурорів надавалася можливість відповісти на всі запитання, які виникали у членів атестаційної комісії, ці питання вони отримували заздалегідь. Навіть якщо під час співбесіди у кандидата не було необхідних документів, співбесіда могла бути зупинена, щоб дати людині час знайти документи та надати всі необхідні докази», — розповів Рябошапка.

Член комісії, заступник генерального прокурора Віктор Чумак додав, що якщо прокурор не міг пояснити джерела доходів, а майно перевищувало його заробітки за останні 20 років, комісія залишала за собою право вважати, що майно нажите не добропорядним шляхом. «Та людина, яка не могла пояснити отримання доходів — не може працювати в прокуратурі», — зазначив Чумак. За його словами, комісія також аналізувала матеріали всіх проваджень, з якими працював прокурор, і якщо прокурор не міг пояснити, чому він брав участь у тій чи іншій справі — у комісії виникали сумніви в його доброчесності.

«Ви всі памʼятаєте бабусю Суса ?  А у нас ще був дідусь, який, не маючи прав на керування автомобілем, володів двома авто люксового класу: BMW Х5 і Х6», — розповів Чумак.

Нагадуємо:

1. Тільки 610 прокурорів Генпрокуратури з 1 339 пройшли третій етап переатестації.

2. 19 вересня Верховна Рада проголосувала в другому читанні за законопроєкт про реформу органів прокуратуриВерховна Рада підтримала законопроєкт про реформу Генпрокуратури. За законом, Генпрокурору нададуть право ліквідовувати та реорганізовувати окружні й обласні прокуратури. Військову прокуратуру ліквідують, кількість працівників скоротять з 15 до 10 тисяч осіб. Тим, хто залишиться, підвищать зарплату.

2. Офіс генерального прокурора запрацює в Україні з 2 січняОфіс генпрокурора запрацює з 2 січня.

Автори: Юлія РябчунОксана Коваленко

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"