НОВИНИ

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

РУБРИКАТОР

У Горохівському відділі поліції на Волині не створено належних умов для затриманих

27.11.2018

Регіональний представник Уповноваженого Верховної ради України з прав людини у Волинській області Любов Сітовська спільно із регіональним координатором Уповноваженого у Волинській області Віталієм Єловим та громадським монітором Антонієм Мельником здійснили моніторинговий візит до Горохіського відділу поліції ГУНП у Волинській області.

Моніторингова група відзначає, що на вході до адмінбудівлі ВП є вивіска із зазначенням його повної назви, забезпечено вільний доступ відвідувачів до вестибюлю де розташована інформація про час і місце здійснення прийому громадян керівництвом, порядок подання звернення, відомості про можливість отримання безоплатної правової допомоги та інша корисна інформація. Там же, в доступному для відвідувачів місці, знаходиться книга скарг та пропозицій. Є кімната для прийому громадян з окремим входом. Ведеться облік громадян, які знаходяться в приміщеннях ВП. В черговій частині є перелік закладів охорони здоров’я, де впроваджена замісна підтримувальна терапія, а також укомплектовані аптечки для надання первинної медичної допомоги в тому числі і ВІЛ інфікованим.. Визначений відповідальний працівник за надання домедичної допомоги, який пройшов відповідне навчання, що підтверджується сертифікатом. Навчання та інші заходи з персоналом проводяться в просторій світлиці.

Разом з тим, під час візиту було зафіксовано ряд порушень норм національного та міжнародного законодавства в сфері захисту прав людини.

Хоча вхід у відділ поліції облаштований пандусом, проте він не обладнаний поручнями, а також немає пандусів та відповідних пристосувань для пересування осіб з інвалідністю із вестибюля до службових кабінетів. Незважаючи на те, що на вході в приміщення та у приміщенні ВП здійснюється відеоспостереження, проте попередження про відеозйомку відсутнє, що не відповідає вимогам ЗУ «Про захист персональних даних».

На більшості службових кабінетів та на всіх кабінетах працівників кримінальної поліції відсутні таблички із зазначенням посад та прізвищ працівників, які в них працюють. До посадових інструкцій працівників відділу поліції не внесені вимоги щодо заборони катувань та жорстокого поводження. Окрім цього, до програм освітніх заходів для персоналу у 2018 не включені теми з недопущення катувань та нелюдського ставлення.

У відділі відсутня кімната для затриманих та кімната для проведення конфіденційних побачень із затриманими, тому передбачені законодавством процесуальні дії із затриманими проводяться у непризначених для цього місцях. В той же час, в будівлі відділу поліції є законсервовані приміщення колишнього ІТТ, які знаходяться в доброму стані, проте не використовуються за призначенням.

У відділі немає наказу про призначення відповідальної службової особи за перебування затриманих, хоча фактично є така особа, яка діє на підставі посадової інструкції, з якою вона ознайомлена. В порушення вимог ст.212 КПК та посадової інструкції даною особою не ведеться запис усіх дій, що проводяться із залученням затриманого, також не складаються щоденні письмові звіти про дотримання прав затриманих осіб , що створює передумови порушення прав затриманих осіб.

Звіт про моніторинговий візит та рекомендації будуть скеровані до ГУНП у Волинській області для відповідного реагування.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"