НОВИНИ

30.04.2024

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

РУБРИКАТОР

У Герцаївському відділенні поліції на Буковині виявлено ознаки порушення прав затриманих осіб

27.03.2019

Моніторинговою групою в рамках реалізації національного превентивного механізму було здійснено візит до Герцаївського відділення Сторожинецького відділу поліції ГУНП у Чернівецькій області.

Відділення поліції розміщене у двоповерховій будівлі, вхід до відділення недоступний для маломобільних верств населення, оскільки пандус відсутній. Сходи не промарковані жовтим кольором, проте на вхідних дверях є текст написаний шрифтом Брайля.

Вільного доступу до Книги скарг та пропозицій немає. У холі є повідомлення про відеоспостереження. При вході є оголошення про заборону заходити у приміщення відділення поліції з мобільним телефоном, проте начальник відділення не зміг надати жодного нормативно-правового акту, яким би передбачалася наявність такого оголошення.

Відсутня спеціально обладнана кімната для проведення слідчих дій. У кімнатах відділення, де відбувається спілкування з запрошеними, затриманими чи доставленими особами, немає жодної аптечки, не забезпечено питний режим, не ведеться відеофіксація. У аптечці в кімнаті прийому громадян термін придатності всіх медикаментів сплив. Всі вогнегасники у відділі потребують проходження перевірки.

Огляд необхідних для ведення журналів показав, що є ознаки формального їх заповнення. Так, в Журналі обліку доставлених, відвідувачів, запрошених містяться записи, згідно яких до відділення нібито з власної ініціативи приходять відвідувачі о 22, 24, 02 годині ночі тощо, що викликає обґрунтований сумнів щодо добровільного відвідування громадянами відділення поліції.

Згідно Журналу інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги з початку 2019 року було повідомлено про затримання лише трьох осіб, а результати вивчення інших документів дають підстави для висновку про наявність фактів примусового доставляння до відділення значно більшої кількості затриманих осіб. У моніторів виникли підстави вважати, що, використовуючи викривлення фіксації статусу громадян у вказаному журналі (відвідувач замість затриманий), працівники відділення не здійснюють інформування центру з надання безоплатної правової допомоги про затримання осіб, фіксуючи їх як звичайних відвідувачів, що є порушенням вимог чинного законодавства.

На першому поверсі в коридорах майже повністю відсутнє освітлення. Електрощитова відкрита та перебуває у небезпечному стані.

«Зелена кімната» для дітей не обладнана належним чином та використовується як спальна кімната.

У приміщенні наявна справна туалетна кімната, проте за рішенням начальника відділення поліції, працівники поліції та відвідувачі змушені відвідувати вуличний туалет, який знаходиться у неналежному санітарному стані.

За результатами візиту будуть надіслані листи реагування до Головного управління національної поліції у Чернівецькій області.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"