НОВИНИ

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

У Герцаївському районному суді в Чернівецькій області підсудні чекають на судові засідання у спецавтомобілях

26.03.2019

Регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Чернівецькій області Леонід Мельников, координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини у Чернівецькій області Богдан Бойко разом з громадським монітором Антоніною Вишневською здійснили моніторинговий візит в рамках реалізації національного превентивного механізму до Герцаївського районного суду Чернівецької області.

Під час візиту монітори перевірили умови перебування громадян в суді, забезпечення прав підсудних/засуджених та доступність до суду маломобільних груп населення.

Зала судових засідань для розгляду кримінальних справ обладнана у необхідній кількості технічними засобами фіксування кримінального провадження, дотримано температурний режим, достатньо природнього та штучного світла.

Проте в суді відсутні камери для підсудних, приміщення для варти, кімната конфіденційного спілкування з адвокатом. До та після судового засідання підсудні перебувають безпосередньо в спецтранспорті. Перебування людини у зазначеному спецтранспорті тривалий час за несприятливих умов може бути розцінене як нелюдське, таке, що принижує людську гідність, поводження.

Працівники суду повідомили про часте відключення суду від електроенергії, що вкрай негативно впливає на процес здійснення правосуддя, створює незручності для учасників судових процесів, в тому числі для осіб, які прибули з інших населених пунктів. Всі змушені витрачати свій час та чекати ввімкнення електроенергії.

В приміщенні суду відсутній туалет, а вуличний туалет знаходиться у неналежному санітарному та естетичному стані.

Відсутня доступність до приміщення суду для маломобільних груп населення. Входи не обладнані пандусами. Промаркована лише перша сходинка. Написи шрифтом Брайля відсутні.

У залі для розгляду кримінальних справ на час моніторингу не працював пульт пожежної сигналізації, а жодного вогнегасника не було.

У залі судового засідання для розгляду цивільних справ стільці для слухачів знаходяться у аварійному стані, відсутня питна вода та посуд.

За результатами моніторингового візиту будуть надіслані листи реагування до територіального управління Державної судової адміністрації України в Чернівецькій області.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"