НОВИНИ

03.05.2024

02.05.2024

01.05.2024

30.04.2024

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

РУБРИКАТОР

У Диканівській виправній колонії (№ 12) по-своєму трактують «норму житлової площі» для засуджених

30.11.2016

6 жовтня 2016 року в рамках реалізації національного превентивного механізму працівники Секретаріату Уповноваженого з прав людини разом із громадськими моніторами відвідали Диканівську виправну колонію управління Державної пенітенціарної служби України у Харківській області (№ 12).

Учасники візиту безперешкодно поспілкувалися із засудженими, які тримаються в установі, оглянули житлові та виробничі приміщення, а також ознайомилися із документацією установи. На момент візиту в установі утримувалося понад 600 осіб, які вперше засуджені за вчинення тяжких або особливо тяжких злочинів.

Як і в більшості установ виконання покарань, камери штрафних приміщень, у яких тримаються порушники встановленого режиму, не забезпечені належним природним і штучним освітленням, в них відсутня припливна-витяжна вентиляція, через невеликий розмір і надмірну заґратованість вікон бракує свіжого повітря.

В одному зі спальних приміщень дільниці карантину, діагностики і розподілу, яка призначена для тримання  протягом 14 діб новоприбулих до установи осіб, взагалі немає вікон, унаслідок чого в ньому відсутнє природнє освітлення та свіже повітря.

У житлових секціях вказаної дільниці та окремих відділень соціально-психологічної служби спостерігається «перенаселення» ув’язнених. При цьому, керівництво установи по-своєму трактує поняття «норма житлової площі», вираховуючи цю норму із загальної площі гуртожитків, тобто з урахуванням коридорів та інших побутових приміщень.

На виробництві колонії мають місце порушення правил охорони праці. У виробничих приміщеннях відсутня належна примусова вентиляція, а під час роботи із токсичними речовинами засуджені не використовують засоби індивідуального захисту.

Надання медичної допомоги в установі в цілому організовано задовільно. Водночас, у медичній частині залишаються неукомплектованими посади психіатра та рентгенолога. Первинний медичний огляд новоприбулих осіб здійснюється у непристосованому для цього приміщенні.

Під час ознайомлення з організацією профілактики та запобігання розповсюдженню ВІЛ-інфекції монітори зазначили, що  ВІЛ-позитивні засуджені мають доступ до відповідної терапії, установа в повному обсязі забезпечена необхідними для цього медичними препаратами.

За результатами моніторингового візиту звіт з наданням відповідних рекомендацій буде направлено до Міністерства юстиції України.

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"