НОВИНИ

03.05.2024

02.05.2024

01.05.2024

30.04.2024

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

РУБРИКАТОР

У Дніпропетровській установі виконання покарань (№ 4) виявлено грубі порушення прав ув’язнених на охорону здоров’я і медичну допомогу

02.12.2016

26 жовтня цього року працівниками Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого з прав людини спільно з представниками громадськості проведено моніторинговий візит до Дніпропетровської установи виконання покарань (№ 4).

Недостатнє освітлення, обмеженість у доступі до свіжого повітря та питної води є характерними ознаками практично всіх камер вказаної установи. Незважаючи на початок опалювального сезону, на час візиту один із режимних корпусів не опалювався, внаслідок чого у камерах не дотримувався температурний режим. Лазня для ув’язнених перебувала у неробочому стані у зв’язку з несправністю каналізаційної системи.

Приміщення для тримання новоприбулих ув’язнених та транзитні камери, в яких перебувають засуджені, що етапуються до інших установ, не забезпечені належним природним і штучним освітленням, в них відсутня припливно-витяжна вентиляція, через невеликий розмір і надмірну заґратованість вікон бракує свіжого повітря, відсутні бачки з питною водою, санітарні вузли перебувають у занедбаному стані. Самі ж ці приміщення потребують ремонту.

У раціоні ув’язнених з початку жовтня фактично не було м’ясопродуктів. На день візиту на складах установи не залишилося картоплі, деякі страви для в’язнів готувалися з порушенням встановленої технології та меню-розкладки.

Моніторинговою групою також встановлено грубі порушення прав і свобод ув’язнених на охорону здоров’я і медичну допомогу.

Внаслідок неукомплектованості посади начальника медичної частини його обов’язки виконує фельдшер, який за спеціальністю є медичною сестрою.

Моніторингова група виявила, що у медичній частині не передбачений стаціонар. Наявні функціональні приміщення (кімната чергового фельдшера, маніпуляційна і палата інтенсивної терапії) абсолютно не пристосовані для використання за призначенням: в медичній шафі зберігається їжа у відкритому посуді, в маніпуляційній – темрява, світло не вмикається, у холодильнику знаходяться продукти харчування одного з ув’язнених. При цьому, лікарські засоби зберігаються в коробках під кушетками. В ході візиту моніторами були виявлені ліки з перевищенням термінів використання. Кімната чергового лікаря – у вкрай незадовільному санітарному стані.

Первинний медичний огляд ув’язнених здійснюється лише молодшими медичними працівниками. Результати цього обстеження не містять даних психічного та соматичного стану, лабораторних аналізів. Диспансерний облік ув’язнених не організований. Профілактичні медичні огляди ув’язнених не здійснюються. Надання невідкладної медичної допомоги засудженим не організоване через низький рівень теоретичних знань і практичних навичок чергового медичного працівника, а також відсутність відповідного обладнання. Запас препаратів для здійснення антиретровірусної терапії в медичній частині відсутній, що обумовлює затримки у забезпеченні хворих такими ліками. Журнал обліку видачі препаратів не ведеться. Ліки видаються без документації або під розписку на аркуші паперу.

Учасниками моніторингового візиту було виявлено ув’язненого з травмою плечової кістки, який протягом кількох місяців не отримував рекомендованого оперативного лікування, що в свою чергу може спричинити негативні наслідки для його здоров’я.

Виявлені недоліки свідчать про вкрай низький рівень організації надання медичної допомоги ув’язненим у Дніпропетровській установі виконання покарань (№ 4) та можуть бути розцінені як катування, жорстоке або таке, що принижує гідність, поводження або покарання.

Звіт за результатами візиту буде направлено до відповідних державних органів для вжиття заходів реагування.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"