НОВИНИ

03.05.2024

02.05.2024

01.05.2024

30.04.2024

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

РУБРИКАТОР

У Чернівцях адвоката та двох поліцейських керівників відправили за грати на 4 роки і 6 місяців

09.10.2023

Шевченківський районний суд міста Чернівці визнав трьох осіб винними у зловживанні впливом і передачі хабара особі, яка займає відповідальне становище (вирок від 22 вересня).У вересні 2016 року в одному із закладів громадського харчування смт. Глибока Чернівецької області на хабарі був викритий слідчий поліції.

Начальник управління внутрішньої безпеки в Чернівецькій області Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України і його заступник вирішили збагатитися, обіцяючи вплинути на військового прокурора, щоб той помʼякшив підозру затриманому на хабарі слідчому.

До свого плану поліціянти залучили адвоктаа  колишнього співробітника органу внутрішніх справ, який майже за рік до цих подій отримав право свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю.

Посадовці поліції зустрілися із військовим прокурором Чернівецького гарнізону і повідомили йому, що мають намір отримати від підозрюваного 10 тисяч доларів. Половину цієї суми вони залишають собі, а іншу половину віддадуть йому за зміну кваліфікацію дій підозрюваного, щоб йому можна було призначити покарання,  не повʼязане з позбавленням волі.

Батько підозрюваного, в якого вимагали гроші, звернувся із заявою в СБУ, а військовий прокурор, якому пропонувалась неправомірна вигода, подав рапорт керівництву. У подальшому вони обидва співпрацювали у викритті злочину і брали участь у негласних слідчиїх діях.

Після того, як начальник управління внутрішньої безпеки передав гроші військовому прокуророві його дії було викрито.

У судовому засіданні всі троє провину заперечували, кажучи про фальсифікацію справи і помсту поліції з боку СБУ,

Однак суд вважає, що обвинувачення підтверджується доказами.

У матеріалах справи є запис зустрічі на подвірʼї військової прокуратури, на яких поліціянти схиляють прокурора до отримання хабара, пояснюють скільки кому дістанеться. Один із поліцейських на пальцях руки показує суму коштів, яка є у конверті, розповідає про спільника-адвоката, що він досить порядний і не одне питання вирішував в інших ситуаціях. Прокурор запитав: «Ви хоть поміняли грошові кошти?», Поліціянт на це відповів, що гроші обміняли двічі.

Усіх трьох засудили до покарання у вигляді 4 років і 6 місяців увʼязнення з конфіскацією майна, окрім житла. Засудженому адвокатові на 3 роки заборонили займатися адвокатською діяльністю, а колишній працівникам поліції  обіймати посади в правоохоронних органах України на такий же строк.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"