НОВИНИ

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

У Чернігівському пункті тимчасового перебування зафіксовані численні порушення прав іноземців

27.11.2018

Скарги на відсутність перекладачів (особливо мов азійських країн), а відповідно через це і доступу до безкоштовної правової допомоги, почула моніторингова група під час візиту до Чернігівського пункту тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні (далі – ПТПІ).

Іноземці та особи без громадянства, які незаконно перебувають в Україні не знають про свої права, якими можуть скористатися – такі висновки працівників Департаменту реалізації національного превентивного механізму, координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого у Чернігівській області та експертів Представництва УВКБ ООН в Україні за результатами візиту.

Встановлено, що після затримання іноземним громадянам представники державних органів не забезпечують не лише переклад, а й не надають копій протоколу затримання, рішення про примусове повернення та копії рішення суду  щодо примусового видворення. Затримані іноземці фактично не можуть оскаржити прийнятих щодо них рішень у передбачений законодавством у 10 денний строк, хоча мають на це право.

Та й у ПТПІ хоча є два перекладача, однак вони надають послуги лише у свій робочий час: з 9:00 до 18:00.

 Крім того, перебуваючи у ПТІП іноземці не можуть особисто звернутися щодо вирішення питань про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, як це визначено чинним законодавством. Саме з цієї причини територіальний орган ДМС дуже часто повертає їм надіслані поштою заяви. А ті особи, які подали заяви до поміщення до ПТПІ, не беруть участі навіть шляхом онлайн-конференції в судових засіданнях з цих питань.

Нагальною потребою щодо внесення змін до діючого законодавства з метою гармонізації норм міграційного права є, зокрема, закріплення процедури передачі заяв про надання захисту адміністрацією ПТПІ до територіальних органів ДМС України.

Відкритий у 2008 році ПТПІ розрахований на перебування у ньому 208 іноземців, на час візиту в ньому перебувало 213 осіб. Це свідчить про не дотримання стандартів проживання в гуртожитках іноземців. Також виявлені недоліки в діяльності центру, зокрема в організації медичної допомоги, відсутності послуг психолога, організації дозвілля тощо. Штатні посади  соціального працівника та психолога відсутні.

Моніторинговою групою отримано численні скарги на незадовільні умови перебування іноземців, а саме: на санітарно-гігієнічний стан в установі; погану якість ковдр та матраців; несправності кранів та лійок, а також відсутності перегородок між лійками у душових; на якість їжі; на відсутність централізованого доступу до мережі «інтернету»; на зневажливе ставлення медперсоналу до іноземців тощо.

За результатами візиту буде надіслано звіт з рекомендаціями керівництву Державної міграційної служби України.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"