НОВИНИ

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

У Чернігівському пункті тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства ДМС України грубо порушуються права людей

03.06.2019

В рамках реалізації національного превентивного механізму співробітники Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини, радники з правових питань Представництва УВКБ ООН в України, представник Уповноваженого з прав людини в Чернігівській області, регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого з прав людини в Чернігівській області та громадські моніторами здійснили візит до Чернігівського пункту тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні.

Під час візиту виявлені грубі порушення прав людини. Зокрема, більше половини з опитаних у ПТПІ осіб надсилали листи до органів міграційної служби для здобуття статусу біженця або особи, яка потребує притулку та міжнародного захисту. Проте, їм було відмовлено у зв’язку з тим, що такі заяви згідно із законом мають подаватися до працівників ДМС особисто, а працівники органу ДМС не проводять виїзні прийоми в ПТПІ (відвідують ПТПІ не частіше двох разів на рік), що унеможливлює належну реалізацію прав осіб на здобуття статусу біженців або осіб, які потребують притулку.

Слід зазначити, що в структурі ДМС діють лише 3 таких ПТПІ і більш часте їх відвідування працівниками ДМС до врегулювання цього питання на законодавчому рівні не є проблемою.

Також у ПТПІ утримується іноземець, який вже відбув у ПТПІ максимальний строк затримання – 18 місяців, проте незабаром після звільнення був затриманий знову та поміщений до цього ж ПТПІ як особа без документів. Тепер йому знову загрожує вісімнадцятимісячне примусове перебування у ПТПІ. Дієвих кроків щодо усунення цієї ситуації та сприяння особі у отриманні документів, що посвідчують особу, ДМС не вжито.

Цей та ще ряд подібних випадків у ПТПІ взяті на контроль Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини та експертами УВКБ ООН.

Також під час візиту отримано скарги від утримуваних осіб на відсутність перекладачів (особливо мов азіатських країн), що ускладнює доступу до безкоштовної правової допомоги. Іноземці та особи без громадянства не знають про свої права, можливості оскарження рішень органів, які їх затримали, та суду, в тому числі і факту затримання.

У ПТПІ хоча і є два перекладача, однак вони надають послуги лише у свій робочий час і не володіють тими мовами, якими спілкуються незаконні мігранти.

Також виявлені недоліки в діяльності центру, зокрема в організації медичної допомоги, відсутності послуг психолога, організації дозвілля. Штатні посади соціального працівника та психолога відсутні.

За результатами візиту буде вжито належних заходів реагування.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"