НОВИНИ

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024

15.03.2024

14.03.2024

13.03.2024

11.03.2024

РУБРИКАТОР

У Бюро економічної безпеки платитимуть до 70 тисяч гривень

23.09.2021

— Ми вважаємо реальним запустити Бюро економічної безпеки до кінця листопада, — говорить 49‑річний Вадим Мельник на пресконференції 14 вересня. Його обрали керівником новоствореного відомства. Планували почати роботу з 25 вересня.

БЕБ має замінити податкову міліцію Державної фіскальної служби. Слідчі СБУ й Нацполіція не розслідуватимуть економічних злочинів. Це буде компетенція Бюро. Зокрема, ухилення від сплати податків, підробка документів і цінних державних паперів, шахрайство з податком на додану вартість і фінансовими ресурсами, незаконна приватизація державного чи комунального майна.

У державному бюджеті на 2021 рік передбачили 587 млн грн на фінансування нового орга­ну. В проєкті на 2022‑й — планують виділити 622 млн. Наберуть до 4 тис. працівників. Зарплати — від 40 тис. грн. З урахуванням премій і надбавок можуть сягати 60–70 тис. грн. Будуть аналітики та детективи, передбачає закон. Останні матимуть звання, як і поліцейські. Також володітимуть зброєю. Відомство координуватиме Міністерство фінансів.

За два-три місяці Мельник планує взяти у штат щонайменше 30% працівників, щоб почати роботу. Набиратимуть за конкурсом.

Створення Бюро — одна з умов співпраці з міжнародними кредиторами. Про це відомство багато років просив бізнес. Бюро має зупинити “маски-шоу” — візити силовиків до підприємців з метою тиску.

— Буде в найкращому випадку невелике покращення. В гіршому — це стане антиреформою через концентровані повноваження, — говорить економіст 58‑річний Володимир Дубровський.

— Переможцем конкурсу на главу відомства став податковий міліціонер. Набиратиме на посади своїх колишніх колег. Сподівання песимістичні. Швидко такий орган можна сформувати лише з готових кадрів. Для перезавантаження треба шукати й готувати нових фахівців. Їх доброчесність слід ретельно перевіряти. Якщо все робити поспіхом, то немає іншого варіанту, як переодягати податкових міліціонерів. Людину, яка брала “сірі” гроші, складно перевчити працювати на зарплату.

У Бюро є незначний запобіжник — обмежена кількість працівників. Буде менше можливостей влаштовувати перевірки. Але питання в тому, кого перевірятимуть, за якими підставами та які будуть наслідки.

— Пропускаємо свій шанс. Усі нові органи — від НАБУ до БЕБ — треба було формувати лише з молодих людей, які ніколи не працювали в силових відомствах, — каже економіст Олексій Кущ, 43 роки.

— У нас багато юристів, аудиторів — молоді випускники. Можна як радників залучати фахівців із досвідом. Але набирати в такі органи слід абсолютно нових людей. Як на початку 1990‑х робили в Польщі, Чехії, Словаччині. Так, було зниження ефективності діяльності в перші роки, але за три-чотири роки система оновилася й почала працювати ефективно. Бо старі кадри тягтимуть у нові структури свої схеми, зв’язки, кумівство.

Ключова функція БЕБ — навести лад в економічній діяльності правоохоронних структур. Одна з головних проблем зараз — кожне силове відомство має свої підрозділи з нібито боротьби з економічною злочинністю. Навіть Антикорупційне бюро й Держбюро розслідувань намагаються влазити в економічні питання. Виходить так, що є система розподілу впливів. СБУ займається контрабандою, податкова — системою нарахування ПДВ. Це шкодить країні, бо створює імідж території беззаконня. Іноземці тут працювати не хочуть.

Бюро економічної безпеки має перейняти на себе важелі боротьби з економічними злочинами. Саме в аналітичному аспекті, а не фізичному — як у нас люблять, з “масками-шоу”. 90 відсотків роботи має бути на запобігання. Зараз спочатку блокують діяльність підприємства, а потім шукають докази вини. Ключове тут — наявність політичної волі, щоб дублюючі повноваження силовиків зникли. Інакше орган отримає “хлібну” територію, а користі для країни не буде.

З дружиною мають шість квартир

20 серпня Кабмін призначив Вадима Мельника директором Бюро економічної безпеки. До цього дев’ять місяців був головою Державної фіскальної служби. Викладав у Сумському державному університеті. З 2011 по 2013 рік очолював Управління розслідувань особливо важливих справ у межах Державної податкової служби. За часів Віктора Януковича отримав посаду в Міністерстві доходів і зборів. 2014‑го почав працювати в Державній фіскальній службі. В декларації за 2019‑й зазначав, що має квартиру в Києві на 159,4 “квадрата”, земельну ділянку на Сумщині. Володів паркомісцем і квартирою на 72,2 кв. м в Ірпіні. Там же в дружини Олени вказав нежитлове приміщення на понад 100 “квадратів”, дві квартири, два паркомісця, земельну ділянку, нежитлові та торгово-офісні приміщення. Родина мала одне авто — “Ленд Ровер” 2017 року, згідно з декларацією.

За 2020‑й Мельник вказав, що дружина придбала квартири в Одесі на 102 кв. м та в Туреччині — 75 кв. м. Інша нерухомість залишилася у власності. Сім’я має понад 1,9 млн грн готівкою. Майже 43 тис. грн тримають у банках. Торік Мельник заробив понад 1 млн грн в університеті та підприємницькою діяльністю. Отримав 139 тис. грн пенсії. Володіє рушницею вартістю 168 тис. грн. За дружину вказав понад 2,6 млн грн. Авто зазначив те ж саме. У подружжя Мельників є донька і син.

Анастасія ПРОКАЄВА

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"