НОВИНИ

04.10.2024

03.10.2024

02.10.2024

19.09.2024

18.09.2024

17.09.2024

16.09.2024

РУБРИКАТОР

У Бердичеві до 6 років ув’язнення засудили ексзаступника керівника прокуратури

03.10.2024

Корольовський районний суд Житомира визнав колишнього заступника керівника Бердичівської місцевої прокуратури, а нині адвоката Андрія Чуприну винним в одержанні неправомірної вигоди. Це зазначено у вироку Корольовського райсуду Житомира за ч. 3 ст. 368 КК.У 2018 році Бердичівський суд розглядав справу щодо обвинувачення двох осіб у грабежі. Прокурор  біля приміщення суду, нібито, повідомив захиснику, що зміна обвинувачення його підзахисному коштуватиме дві тисячі доларів. Адвокат написав заяву в Генеральну прокуратуру.

Були зафіксовані дві зустрічі, які підтверджували наміри обвинуваченого, який говорив про проведення «конкретної» зустрічі з передачі неправомірної вигоди і що це є обов’язковою умовою для зміни обвинувачення. У жовтні 2018-го правоохоронці зафіксували факт передачі хабаря. Після цього автомобіль прокурора був обшуканий, і вилучили 2 тисячі доларів.

У судовому засіданні колишній прокурор повністю заперечував свою вину та відмовився давати свідчення. Його адвокати намагалися довести, що спроба злочину була провокацією.

Адвокат, який подав заяву в цій справі, розповів, що його клієнт не доручав йому спілкування з прокурором, але він знав його за іншою справою і по-дружньому підійшов до нього, запитавши: «За що ви його судите?». Він не ставив питання в суді стосовно зміни кваліфікації, також не звертався офіційно в прокуратуру з цим питанням, а комунікував з прокурором, думаючи, що, можливо, той не вникнув у справу і хотів пояснити, що немає причин для суду.

Чоловік, якого судили, пояснив, що адвокат жодного разу не згадував про передачу хабаря прокуророві. У підсумку його виправдали.

Також свідчення давали співробітники прокуратури. Один із них підтримував обвинувачення у цій же справі про грабіж. Двоє чоловіків були звинувачені у заволодінні майном, прикидаючись працівниками поліції. Потерпілий у справі подав заяву, що адвокат обвинуваченого чинить на нього тиск, і прокурори зверталися з цього приводу в дисциплінарну комісію адвокатури. Цей прокурор також згадував, що його захисник запитував про можливу зміну обвинувачення, можливо, запитуючи, чи не потрібна якась подяка. Він розповів про цей випадок своєму напарнику, який порадив «відшити» адвоката.

Суд дійшов висновку, що вина прокурора доведена. Версія захисту, що обвинувачений не був старшим серед прокурорів у кримінальному провадженні, а лише входив до групи прокурорів і не міг одноособово змінити обвинувачення, спростовується свідченнями працівників прокуратури, які підтвердили, що обвинувачений затверджував обвинувальні акти та зміни до них як заступник прокурора Бердичівської місцевої прокуратури, а також засвідчується записами розмов між обвинуваченим та заявником.

Колишнього працівника прокуратури засудили до 6 років позбавлення волі з конфіскацією майна і забороною обіймати посади в органах прокуратури строком на два роки. До набрання вироком законної сили він залишатиметься на свободі та має запобіжний захід у вигляді застави.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"