НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

РУБРИКАТОР

У Бердянській виправній колонії виявили низку порушень щодо поводження з в’язнями

17.05.2018

10 травня 2018 року моніторингова група у складі працівника Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та представників громадськості здійснила візит до Державної установи “Бердянська виправна колонія (№ 77)”.

На початку візиту працівники установи зволікали із допуском моніторингової групи на територію колонії, посилаючись на інформаційний лист Міністерства юстиції України, який був скасований, про що адміністрація установи поінформована не була.

Керівництвом колонії вживаються заходи щодо приведення умов тримання осіб у відповідність до встановлених вимог. Однак під час візиту монітори виявили низку порушень вимог національного законодавства та недотримання міжнародних стандартів у сфері поводження з в’язнями.

У камерах штрафних приміщень відсутня припливно-витяжна вентиляція та не встановлено бачки з питною кип’яченою водою. Вікна у цих приміщеннях надмірно заґратовані із внутрішньої та зовнішньої сторін, що унеможливлює їх відкриття без сторонньої допомоги. Природне та штучне освітлення є недостатнім.

Майже в усіх гуртожитках норма житлової площі не дотримана.

Моніторингова група була поінформована про те, що в установі встановлено занадто жорсткий режим відбування покарання, а ставлення працівників установи часто є необґрунтовано грубим. Крім того, в установі існує негативна практика залучення персоналом установ окремих засуджених до здійснення контролю за поведінкою інших в’язнів.

Також під час візиту увага моніторингової групи приділялася організації медичного забезпечення засуджених в умовах сучасного реформування системи охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України, а також здійснення диспансерного нагляду за особами, які мають психічні та поведінкові розлади.

Зокрема, встановлено, що в установі не ведуться медичні картки стаціонарного хворого.

У медичній частині установи було виявлено засудженого, який перебував у стаціонарному відділені у післяопераційний період. Під час попереднього огляду цієї особи працівниками медичної частини установи не було виявлено тілесного ушкодження у вигляді синця (55х60 мм) із зовнішньої сторони правого стегна, наявність якого констатована лише під час додаткового огляду лікарями хірургічного відділення КУ БМС “Бердянське територіальне медичне об’єднання”.

За результатами моніторингового візиту до вказаної установи Міністерству юстиції України буде направлено відповідний звіт із зазначенням виявлених недоліків і наданням практичних рекомендацій щодо їх усунення.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"