НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

РУБРИКАТОР

У Бердянській колонії практикують “прописку” кийками і“дідівщину” серед в’язнів – правозахисники

13.04.2021

У Бердянській колонії засуджених превентивно б’ють під час прибуття, змушують весь день проводити на ногах, не надають доступу до правової допомоги, а також практикують “дідівщину” з боку інших в’язнів.  

Ці та інші свідчення жорстокого поводження з в’язнями зафіксували учасники моніторингового візиту в колонію.

Як повідомили в Українській Гельсінській спілці з прав людини, у візиті 8 квітня взяли участь народний депутат Костянтин Касай, керівниця Консультативної ради при президенті з питань забезпечення прав та свобод захисників України Альона Вербицька, виконавчий директор УСПЛ Олександр Павліченко та представниця офісу Уповноваженого ВРУ з прав людини Валерія Батуринська.

Учасники візиту з’ясували, що всіх новоприбулих до колонії засуджених б’ють кийками представники Нацгвардії в межах так званої процедури “прописки”.

Про це розповіли в’язні, які прибули етапом до колонії 5 квітня. Їх етапували до Бердянська в залізничному вагоні, під час виходу з вагона і переходу до автозака практично всіх, хто проходив цим коридором, били кийками. З 24 новоприбулих засуджених не отримали ударів лише двоє в’язнів, які поверталися з лікування, і один чоловік літнього віку (приблизно 60–65 років).

Дві людини вказали на фізичні ушкодження від удару по голові й по ділянці передпліччя (див. фото), які зафіксували учасники візиту.

“Адміністрація установи задокументувала ушкодження, це зафіксовано у відповідному журналі, було повідомлено місцеву прокуратуру, і 7 квітня прокурор для вивчення цього питання був у БВК-77”, – йдеться у звіті.

Засуджені також розповіли моніторам, що впродовж дня їм не дозволяється сідати, вони перебувають весь час на ногах. Крім того, поскаржилися, що фізична зарядка проходить у формі фізичного знущання, адже їх примушують присідати по 1000 або навіть 5000 разів.

Також у колонії використовують практику так званих добровільних помічників адміністрації. Це такі самі засуджені, яким делеговано функції адміністрації, і вони повністю розпоряджаються іншими засудженими. Ці помічники вдягнуті у форму чорного кольору неусталеного зразка, дехто з помічників був одягнутий у фірмовий цивільний одяг. Вони забезпечують і дисципліну, і контроль над засудженими, встановлюючи свої засоби й систему впливу на них, яка є фізичним і психологічним тиском, залякуванням.

Зокрема, під час візиту монітори побачили, як засуджені під примусом добровільних помічників ходять строєм, маршируючи в ногу.

За результатами візиту правозахисники вимагають прибрати цих помічників і знищити “дідівщину” в колонії, яку підтримує адміністрація.

Також в’язні, які вже якийсь час перебували в колонії, розповіли, що надсилати листи зі скаргами з колонії неможливо, оскільки вони не доходять до адресата. Тож монітори рекомендували їм надсилати інформацію на адресу Уповноваженого ВР з прав людини: це листування не підлягає контролю з боку адміністрації установи.

Засуджені також стверджували, що не знають про можливість контакту з місцевим центром безоплатної правової допомоги й отримання консультації від адвоката такого центру.

Монітори розмістили інформацію про контакти такого центру на дошці.

Також учасники візиту вважають за необхідне організацію регулярних візитів адвокатів системи БПД для надання консультацій засудженим.

Монітори зафіксували, що 17 осіб у колонії з тих, хто нещодавно прибув, не мають паспортів. Місцевий збір за домовленістю з місцевою владою в’язні не повинні сплачувати (довідку орган місцевого самоврядування видає безкоштовно, готуючи копію свідоцтва про народження), однак за видавання бланка до Державної міграційної служби потрібно заплатити 360 грн за один паспорт, а такі кошти не у всіх засуджених є. Без документів вони не можуть працювати на виробництві й заробляти кошти.

Ця проблема властива всім колоніям і потребує врегулювання, зауважують автори звіту.

Нагадаємо, що правозахисники неодноразово називали Бердянську колонію одним з найжорсткіших закладів пенітенціарної системи в Україні. У 2015 році там жорстоко побили дванадцятьох новоприбулих засуджених. Вони не отримали медичної допомоги, а співробітники колонії тиснули на них.

У 2019 році в’язні за вказівкою когось із адміністрації зґвалтували там 23-річного ветерана АТО. Хлопця посадили до установи за статтею про незаконне позбавлення волі: за словами правозахисників, під час служби він затримав на сході країни чоловіка, який нібито був сепаратистом.

Ситуація в колонії привернула увагу журналістів, які зняли про установу документальну стрічку, що зібрала вже понад мільйон переглядів.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"