НОВИНИ

03.05.2024

02.05.2024

01.05.2024

30.04.2024

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

РУБРИКАТОР

У 2016 році в ув”язненні померло понад 500 осіб

11.02.2017

Генеральним прокурором України поінформовано керівників Мін’юсту та Міністерства охорони здоров’я про необхідність невідкладного вжиття спільних заходів з метою докорінного покращення стану захисту прав ув’язнених та засуджених на охорону здоров’я, недопущення зростання рівня смертності серед них.

Установлено, що в 2016 році в установах Державної кримінально-виконавчої служби України померло понад 500 осіб. Незважаючи на суттєве зменшення кількості ув’язнених та засуджених рівень смертності серед них зріс на чверть. Негативні тенденції у цій сфері мають місце і поточного року.

Перевірки засвідчили, що заходи профілактики та лікування захворювань не здійснюються, а лише, як правило, усуваються їх симптоми, медичне обладнання відсутнє або технічно «застаріле», стан приміщень незадовільний, не укомплектовано штат медичних працівників тощо. Про ці та інші порушення неодноразово зазначалося у рішеннях Європейського суду з прав людини, за якими з України на користь заявників стягуються значні кошти.

Однією з причин такого стану також є залежність лікарів пенітенціарних установ від їх керівників, неналежна підготовка медичних працівників та відсутність системи підвищення професійної кваліфікації. Наведені порушення можуть бути ефективно усунуті шляхом передачі МОЗ функції надання медичної допомоги в’язням, на що Генеральним прокурором України неодноразово зверталася увага Мін’юсту.

Загалом за результатами прокурорських перевірок минулого року за порушеннями прав затриманих, ув’язнених та засуджених на охорону здоров’я внесено понад 600 документів реагування, до відповідальності притягнуто 450 посадових осіб. За фактами смертей в’язнів розпочаті кримінальні провадження з метою надання правової оцінки діям медичних працівників.

Наразі за завданням Генеральної прокуратури України майже у всіх регіонах держави із залученням фахівців органів і закладів Міністерства охорони здоров’я в установах виконання покарань організовано перевірки із цих питань. У ряді регіонів установи перевірять безпосередньо працівники Генеральної прокуратури України. Про їх результати буде поінформовано додатково.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"