НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

РУБРИКАТОР

«Ти у мене сядеш»: правоохоронці погрожували підлітку-втікачці

15.03.2019

– Ти своїми діями заробляєш геморой на сраку!  насідає поліцейський на підлітка, який втік з дому.
– Я захищаю свої права,  ввічливо відповідає дівчинка.
– Ти зараз потрапиш в поліцію і подивишся, які в тебе права,  не заспокоюється правоохоронець.  Усі хочуть спати, а не тебе шукати всю ніч. Давай по-доброму, завтра будуть сльози. Ти у мене сядеш.

Сьогодні «КРАПКА» почула аудіозапис розмови правоохоронців Кіровоградщини з неповнолітньою дівчиною, яка втекла з дому. Знам’янські поліцейські в доволі грубій формі спілкуються з 16-річною Аміною.

Підліток спокійно намагається пояснити, що вже спілкувалася з поліцією і з нею все гаразд. У відповідь погрози та вимоги розповісти, де вона. «КРАПКА» вирішила розібратися в цій історії.

«Батьки порушували мої права, тому я втекла з дому та звернулася до поліції»

Запис розмови правоохоронців і 16-річної Аміни виклав у Мережу знайомий дівчини, місцевий підприємець Олексій.

Він розповів «КРАПЦІ», що Аміна часто скаржилася на батьків через те, що вони начебто принижували її та відбирали речі. Саме Олексій порадив дівчині звернутися в поліцію.

«Ми знайомі з Аміною близько півроку. Вона часто заходила в мій більярдний клуб. Скаржилася на те, що мама та її співмешканець влаштовують їй суцільне рабство: відбирають телефон, закордонний і внутрішній паспорти та знущаються. Спочатку я говорив Аміні, що батьків треба слухатися, вважав, що дівчина перебільшує. Вона ж підліток. Але останньою краплею стало те, що батьки забрали в неї всі речі, на які вона сама заробила гроші, а також усі документи через те, що вона прогуляла школу. Я розумію, що це незаконні дії з боку батьків. Батьки відмовилися фінансувати дівчину, а тепер ще й забороняють їхати до Кропивницького, де вона працює. Її закрили вдома. Вона не витримала та втекла», – розповів нам Олексій.

Хлопець запропонував Аміні звернутися до поліції. Однак замість допомоги дівчині і там почали погрожувати. Усі розмови вона записувала на диктофон.

«Я просила: візьміть заяву, бо порушують мої права. Але там на мене кричали, погрожували, забрали телефон. Навіть вдарили. Усе чутно на аудіо», – розповіла «КРАПЦІ» сама Аміна.

«Ти у мене сядеш»

На аудіозапису, який зробила Аміна, чутно, що представники ювенальної превенції Кіровоградщини дійсно в доволі грубій формі спілкуються з неповнолітньою Аміною.

«Давай по-доброму. Якщо ми тебе знайдемо, ти сядеш у в’язницю наступного дня… Я докладу всіх зусиль, щоб тебе покарали і притягнули до кримінальної відповідальності… Краще мене не доводь, я тобі зроблю, капець, горе. Ти у мене сядеш», – каже чоловік, який представився підлітку правоохоронцем.

«Так, погрожували, але звільняти не буду»

«КРАПКА» попросила прокоментувати цей аудіозапис начальника відділу ювенальної превенції Головного управління Нацполіції в Кіровоградській області Сергія Бочарнікова. Він підтвердив його справжність і зауважив, що не вбачає в діях правоохоронців злочину, утім пообіцяв притягнути їх до дисциплінарної відповідальності.

«Я не бачу ніякого сенсу нагнітати цю ситуацію. Дівчину ніхто не принижував. Так, погрожували, так, некоректно та непрофесійно розмовляли. Але ви ж зрозумійте: якщо шукати 16-річну дитину, коли мама стоїть на порозі та плаче, то давайте все ж підбирати слова та говорити про коректність, коли вона вже буде знайдена.

Я працюю у службі більше 15 років, знаходив і зґвалтованих, і вбитих. У тому числі й таких дітей, як Аміна. Засуджувати співробітника я буду та притягну його до дисциплінарної відповідальності. Та ще прочитаю всім мораль, як треба розмовляти з дітьми. Але на цьому все. Нікого звільняти за це я не буду», – зазначив Сергій Бочарніков.

Позбавлення премії та пониження в посаді

Юристи вважають, що в цій ситуації правоохоронці дійсно порушили норми етики та заслуговують на покарання.

«Можна припустити, що поліцейський намагався повернути підлітка в сім’ю і вибрав таку тактику розмови. У якихось випадках це могло б спрацювати. Але з іншого боку, працівник поліції повинен бути ввічливим, тактовним, безумовно, він не може виражатися нецензурно. Чого навчаться діти в таких розмовах? Подібне порушення норм етики заслуговує дисциплінарного покарання», – розповів «КРАПЦІ» адвокат адвокатського об’єднання «Климчук та партнери» Володимир Воронцов.

Адвокат правозахисного центру «Ла Страда – Україна» Марина Легенька уточнила, що покараннями в таких випадках можуть бути: позбавлення премії, пониження в посаді, стягнення тощо.

«У серйозних випадках, якщо, скажімо, через правоохоронця дитина не повернулася додому, поліцейського можуть звільнити. Якщо припустити, що ситуація викликала такі серйозні наслідки, як суїцид,  порушать кримінальну справу», – пояснила «КРАПЦІ» Марина Легенька.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"