НОВИНИ

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

РУБРИКАТОР

Третій рік в Уманському ІТТ вчасно не вмикають опалення

26.11.2018

06 листопада 2018 року представники Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого Верховної ради з прав людини та громадський монітор НПМ, відвідали з моніторинговим візитом ізолятор тимчасового тримання в місті Умань. В установі, в зв’язку з відсутністю опалення на момент візиту, не перебували затримані. Ще 24 жовтня їх вивезли до міста Черкаси.

Але моніторингова група ознайомилася з умовами тримання, харчування, рівнем побутового та медичного забезпечення людей що  перебувають у установі.

Камери в установі розміщені на першому поверсі будівлі, та складається з 9 окремих камер місткістю на 3 та по 2 особи та карцеру на 1 людину. Карцер облаштований так само як і інші камери. Камери, де перебувають люди, знаходяться в задовільному санітарному стані, але з причини архітектурних особливостей приміщення мають дуже низький рівень денного освітлення. Недоліком є відсутність можливості затриманих самостійно відкривати вікна для провітрювання. В ізоляторі є система примусової вентиляції, але вона працює лише в один бік. В зв’язку з відключенням централізованого опалення температурний режим в приміщенні занизький.

ІТТ має прогулянковий дворик, в якому є місце захисту від несприятливих погодних умов, та який оснащений тривожними кнопками на випадок небезпечних ситуацій. На момент візиту в дворику було чисто, є сміттєві урни. Кімната для слідчих дій обладнана належним чином, в кожній камері є відео нагляд.

Люди, які перебувають в ІТТ тричі на день отримують модульне харчування, та цілий батон білого хліба на одну людину. Для кожної людини, що може перебувати в установі є набір посуду з нержавіючої сталі (2 миски, кухоль та ложка).

Керівник установи продемонстрував свою обізнаність в нормативно-правовій базі та зокрема знання стосовно заборони катувань та жорстокого поводження. Працівники закладу всіляко сприяли проведенню моніторингового візиту та безперешкодно надавали доступ до необхідних документів та приміщень.

Адміністрація установи знає алгоритм дій відносно людей що отримують замісну підтримувальну терапію (ЗПТ) та антиретровірусну терапію (АРТ), але в той же час говорять проте що за останні роки у них взагалі не було людей які потребували того, чи іншого лікування. Тому у них не зафіксовано жодного випадку надання людям, що знаходились під вартою препаратів АРТ чи ЗПТ. В зв’язку з відсутністю в штаті медичного працівника всі види медичної допомоги надаються через виклик бригади швидкої медичної допомоги.

Моніторинговий візит здійснено представниками ГО «Україна без тортур» в рамках  проекту «Забезпечення сталої системи моніторингу порушень права на здоров’я людей  в місцях несвободи». Проект реалізується за фінансової підтримки БО “100 ВІДСОТКІВ ЖИТТЯ” в рамках проекту Глобального Фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією (напрям 40М).

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"